Metro-portal.hr

objavljeno 30.07.2012. 15:37:00
LJEPOTA

Njega kose prirodnim sredstvima

Kako je kosa izložena stresu, suncu, moru, vjetru i ostalim nepogodama tijekom ljeta, treba obratiti pažnju na njegu

Njega kose prirodnim sredstvima
Njega kose prirodnim sredstvima (Shutterstock)

Ljeto donosi dodatni stres na ionako izmučenu kosu kombinacijom slane morske vode, sunca i vjetra. Kako bi vaša kosa i dalje ostala zdrava i sjajna, napravite pakung iz kućne radinosti.

Osnovna namjena hranljive maske, pakunga za kosu, jest da prehrani korijen kose nakon svih zlostavljanja kojima ih današnja žena podvrgava. Boja, kiselina, hidrogen, gelovi, lakovi, zračenja u solarijima, sušenje fenom, život u nezdravim gradskim prilikama, zatim duhanski dim, zagađenost zraka, stres, ultraljubičasti i infracrveni zraci sunca... 

Kosa koja ima prhut
Prhut je zbog hormonalnih naglih promjena vrlo česta i neugodna pojava. Pripremite pakung od maslinovog ulja i ružmarina i riješite se napasti.

Recept: Na jednu žlicu maslinovog ulja stavlja se deset kapi ružmarinovog ulja (možete ga kupiti i u ljekarnama). Pažljivo nanesite na kosu i dobro utrljajte masirajući tjeme glave. Najbolje bi bilo da pakung ostavite na kosi preko noći. Ujutro dobro isperite kosu. 

Suha kosa
Dodatnu pomoć već isušenoj kosi pružit će pakung od čičkovog ulja. Osim što će nahraniti kosu, djeluje i antibakterijski.

Recept: U jednu zdjelicu izdvojte i dobro razmutite žutanjak. Kap po kap dodajte čičkovo ulje (može se nabaviti u svim ljekarnama), kao da radite majonezu. 
U cijelu smjesu nacijedite pola limuna. Rasporedite pakung po korijenu oprane kose. Masirajte nekoliko minuta da se bolje upije. Omotajte glavu ručnikom i pustite da djeluje dvadesetak minuta, a potom isperite. Preporučljivo je koristiti ovaj pakung jednom mjesečno. 

Suha na vrhovima, a brzo se masti

Ovo je jedna od najgorih, a ujedno i vrlo čestih kombinacija. I za nju postoji stari dobri i provjereni recept iz kućne apoteke. Trebaju vam biotin i vitamin A, koji suzbijaju pretjeran rad lojnih žlijezda. Gdje toga ima u velikim količinama? U dinji.

Recept: Izmrvite nekoliko kriški dinje u mikseru (ili vilicom) i rasporedite po kosi. Neka djeluje petnaestak minuta, a potom dobro isperite. Za veći sjaj, u zadnju vodu za ispiranje dodajte kašiku jabučnog octa. Ovaj pakung možete stavljati jednom tjedno. 

Za glatku kosu 

Koristite jednu bananu za kosu, a drugu pojedite.

Recept: Naravno, bananu prije toga morate pretvoriti u kašicu i dodati joj jednu žlicu maslinovog ulja i žlicu soka od limuna. Ovaj pakung nanosi se na mokru kosu, dobro utrlja, drži desetak minuta i potom opere šamponom.

Možda ćete zbog maslinovog ulja, koje se teže ispire, morati kosu oprati šamponom i dva puta, ali isplati se. Nakon ovog pakunga prebogatog vitaminom B i kalijem, vaša kosa bit će mekana i sjajna. 

Umjesto bojanja 

Ako želite bojom osvježiti tamnu kosu, nabavite prirodnu kanu (crvene ili crne boje), razmutite u toploj vodi, dodajte jedno cijelo jaje, opet dobro razmutite i time namažite korijen kose. Omotajte kosu najlonom i držite dvadesetak minuta. Nakon toga operite kosu šamponom. 

Za svijetlije tonove

Umjesto kane, skuhajte jak čaj od kamilice i naranče, ohladite ga i nakon pranja tom čajnom mješavinom isperite kosu. Čaj od kamilice i naranče posvjetljuje plavu kosu. Sušite fenom oko pet minuta (toplina pomaže uljima da dublje prodru). Takođe, možete preko kose staviti i kapu ili aluminijsku foliju.

Poslije dvadesetak minuta stanite pod tuš, ali prije nego što počnete sa ispiranjem, masirajte korijen kose rukama na kojima imate šampon (tako ćete "razbiti" ulje, da bi se lakše ispralo). Na kraju isperite i stavite neki blag balzam.

Kratka ili duga, kovrčava ili ravna - nije važno. Zapamtite: lijepa je samo sjajna, zdrava i čista kosa.

30.07.2012. 15:37:00
http://metro-portal.hr/njega-kose-prirodnim-sredstvima/72961/