Metro-portal.hr

objavljeno 01.08.2010. 11:00:39
PREDALI ZAPOVJEDNIŠTVO

Nizozemski vojnici počinju se povlačiti iz Afganistana

Nizozemski vojnici bili su u sastavu ISAF-a od 1. kolovoza 2006., a većina ih je bila smještena u pokrajini Uruzgan

nizozemski vojnici afganistan
nizozemski vojnici afganistan (Getty Images)

Nizozemski vojnici počeli su se povlačiti iz Afganistana. Kontingent iz sastava mirovnih snaga počeo je povlačenje iz južne pokrajine Uruzgan pošto mu je istekla četverogodišnja misija, objavilo je zapovjedništvo NATO-a u Kabulu.

"Nizozemske snage istaknule su se u Uruzganu i odajemo počast na njihovoj žrtvi njima kao i njihovim afganistanskim kolegama", izjavio je zapovjednik Joel Harper, glasnogovornik Međunarodnih mirovnih snaga u Afganistanu (ISAF).

Nizozemci su zapovjedništvo nad Uruzganom predali američkim i australskim snagama na svečanosti priređenoj u Kampu Holland, njihovoj glavnoj bazi, priopćilo je nizozemsko ministarstvo vanjskih poslova.

>> Nova tura hrvatskih vojnika stigla u Afganistan

Ministar vanjskih poslova Maxime Verhagen u priopćenju je izrazio zadovoljstvo što su vojnici njegove zemlje pomagali Afganistancima, što je udvostručen broj škola u toj pokrajini, provedeno cijepljenje djece, izgrađen centar za školovanje policajaca i poboljšan promet.

Nizozemski vojnici bili su u sastavu ISAF-a od 1. kolovoza 2006., s oko 1.950 vojnika, pretežito u Uruzganu, južnoj pokrajini u kojoj su prisutni talibani. U četverogodišnjoj misiji 24 nizozemska vojnika izgubila su život.

NATO je zatražio produljenje misije za još godinu dana, do kolovoza 2011., no to je pitanje izazvalo 20. veljače pad nizozemske vlade i odlučeno je povlačenje. Buduća vlada odlučit će hoće li Nizozemska sudjelovati ubuduće u uvježbavanju afganistanskih vojnika i policajaca, navodi ministarstvo. (hina/metro-portal)

01.08.2010. 11:00:39
http://metro-portal.hr/nizozemski-vojnici-pocinju-se-povlaciti-iz-afganistana/45485/