Metro-portal.hr

objavljeno 02.07.2010. 19:18:00
PAD VELIKANA

Nizozemska šokirala Brazil i otišla u polufinale SP-a

Dungin Brazil svoj je pohod na titulu svjetskog prvaka završio na stadionu Nelson Mandela Bay nakon što su ga s dva pogotka nokautirali Nizozemci

nizozemska brazil sp 2010.
nizozemska brazil sp 2010. (Getty Images)

Po četvrti put u povijesti nogometna reprezentacija Nizozemske izborila je plasman u polufinale svjetskog prvenstva. U susretu četvrtfinala World Cupa u Južnoj Africi Nizozemska je u Porth Elizabethu na stadionu Nelson Mandela Bay pobijedila Brazil 2:1 (0:1).

Brazil je poveo golom Robinha u 10. minuti, no Nizozemci su u drugom dijelu utakmice okrenuli rezultat. Do izjednačenja su stigli u 53. minuti nakon autogola Felipea Mela, a drugi gol za Nizozemce je zabio Wesley Sneijder u 68. minuti.

>> Rasprodane ulaznice za susret Brazil - Nizozemska

Brazil je od 73. minute igrao bez isključenog Felipea Mela koji je dobio crveni karton jer je nagazio Arjena Robbena. Nizozemci su polufinala SP-a igrali i 1974. i 1978. te 1998. godine. Prva dva puta su stigli i do finala, ali ne i naslova, dok su 1998. godine u polufinalu izgubili upravo od Brazila.

>> 40 posto Nizozemaca uzelo slobodan dan zbog utakmice s Brazilom

Brazil je daleko bolje i čvršće otvorio susret. Od samog starta nametnu je svoj ritam igre i praktički cijelo prvo poluvrijeme je kontrolirao igru. Peterostruki svjetski prvaci su gol zabili već u sedmoj minuti utakmice, no sjajna akcija koju je Robinho pretvorio u pogodak je prekinuta zbog zaleđa. No, tri minute kasnije Robinho je ipak zatresao mrežu. Brazilskog napadača je s centra sjajno uposlio Felipe Melo poslaviš loptu kroz sredinu nizozemske obrane. Robinho je loptu primio na rubu kaznenog prostora i odličnim udarcem svladao Stekelenburga.

kaka nizozemska brazil sp 2010.

U 25. minuti izglednu priliku imao je i Juan koji je na ubačaj Danija Alvesa loptu poslao peko vratnice. Možda i najljepšu akciju u prvom dijelu Brazilci su izveli u 31. minutio kad je raspoloženi Robinho po boku prošao dvojicu nizozemskih igrača, uposlio Luisa Fabiana koji je petom dodao do Kake, a ovaj udarcem, s ruba kaznenog prostota gađao rašlje. Stekelenburg je kranjim naporom izbaci loptu u korner.

Nizozemci u prvom poluvremenu praktički niti jednom nisu ozbiljnije zaprijetili brazilskim vratima. Međutim, do izjednačenja su došli već u osmoj minuti nastavka. Sneijder je nakon prekršaja ubacio loptu u brazilski kazneni prostor, u gužvi je Julio Cesar loše reagirao promašivši loptu koja je okrznula Felipea Mela i završila u golu.

Potpuni preokret se dogodio u 68. minuti. Nakon Robbenova ubačaja iz kornera, Kuyt je loptu prebacio glavom do Sneijdera koji je zatresao brazilsku mrežu. Ključni trenutak utakmice dogodio se svega pet minuta kasnije kada je Felipe Melo nagazio Robben i dobio crveni karton. Brazil je s igračem manje očajnički pokušao stići do izjednačenja, no nije stvorio niti jednu ozbiljnu priliku, dok su Nizozemci imali tri izglednwe prilike za potvrdu pobjede. Na koncu ostalo je 2:1.

Nizozemska se tako nakon 12 godina ponovo plasirala u polufinale u kojem će igrati protiv pobjednika susreta Urugvaj - Gana, dok je Brazil drugo uzastopno prvenstvo ispao u četvrtfinalu. (hina/metro-portal)

NIZOZEMSKA - BRAZIL 2:1

PORT ELIZABETH. Stadion Mandela Bay - 40.186 gledatelja; Sudac: Yuichi Nishimura (Japan);

Strijelci: 0:1 Robinho (10), 1:1 Melo (53-autogol), 2:1 Sneijder (68)

Žuti kartoni: Heitinga, van der Wiel, de Jong, Ooijer / Bastos

Crveni kartoni: Melo (73)

NIZOZEMSKA: Stekelenburg - van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, van Bronckhorst - Kuyt, van Bommel, Sneijder, de Jong, Robben - van Persie (od 85. Huntelaar)

BRAZIL: Julio Cesar - Maicon, Lucio, Juan, Bastos (od 62. Gilberto) - Melo, Gilberto Silva, Dani Alves, Kaka - Robinho, Luis Fabiano( od 77. Nilmar)

02.07.2010. 19:18:00
http://metro-portal.hr/nizozemska-sokirala-brazil-u-otisla-u-polufinale-sp-a/43859/