Metro-portal.hr

objavljeno 08.10.2011. 17:35:23
PROMJENA LIBERALNE RETORIKE

Nizozemci zabranili prodaju marihuane u coffee shopovima

Iako je Nizozemska poznata po svojem liberalnim načelima i toleranciji lakih droga, vlada je u nekoliko navrata mijenjala svoju blagonaklonu retoriku naspram uživanju marihuane

Fotografija vijesti

Nizozemska vlada je najavila da će opojnije vrste marihuane proglasiti teškim drogama i biti će kvalificirane isto kao kokain, heroin ili ekstazi.

Zabrana će utjecati na svjetski poznate coffee shopove u kojima će biti zabranjeno prodavati marihuanu koja u sebi ima više od 15 posto THC-a ili tetrahidrokanabinola, psihoaktivna tvar u kanabisu, javlja thestatecolumn.

Prema istraživanju instituta Trimbos, preko 80 posto kanabisa koji se prodaje u coffee shopovima sadrži od 16 do 18 posto THC-a.

Iako je Nizozemska poznata po svojem liberalnim načelima i toleranciji lakih droga, vlada je u nekoliko navrata mijenjala svoju blagonaklonu retoriku naspram uživanju marihuane.  

Čelni ljudi države smatraju da velika koncentracija THC-a utječe na mentalno zdravlje uživatelja marihuane pa ih zabranom pokušavaju donekle zaštiti. Nadalje, kako bi promijenili imidž države, vlada razmatra prijedlog kojim se zabranjuje prodaja marihuane u coffee shopovima.

Odluke bi trebale stupiti na snagu u ožujku ili travnju slijedeće godine.  

08.10.2011. 17:35:23
http://metro-portal.hr/nizozemci-zabranili-prodaju-marihuane-u-coffee-shopovima/64114/