Metro-portal.hr

objavljeno 29.01.2014. 14:01:00
IDEŠ!

Niži su ljudi skloniji paranoji i nepovjerenju

Visina je jedna od onih karakteristike koje se nigdje javno ne traže, no na natječaju za posao u najvećem broju slučajeva pobjeđuju oni s više centimetara

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Da u današnjem svijetu vladaju razne predrasude, znamo dobro, pa tako i prema osobama niskog rasta. Takvo se ponašanje odražava i na njihovu psihu, pa je istraživanje na Oxfordu pokazalo da su osobe niže od prosjeka sklonije osjećaju manje vrijednosti, nepovjerenju i paranoji.

Voditelj istraživanja Daniel Freeman u radu objavljenom u časopisu Psychiatry Research tvrdi da je visina najčešće povezana s većim uspjesima u međuljudskim odnosima i karijeri, jer se odmah povezuje s autoritetom. 

Istraživanje je provedeno na zanimljiv način - 60 odraslih žena sudjelovalo je u virtualnoj vožnji podzemnom željeznicom. 

Za vrijeme prve vožnje bile su normalne visine u odnosu na ostale virtualne suputnike, dok su u drugoj bile 25 centimetara niže.

Većina ih zapravo nije bila niti svjesna promjene, no nakon druge vožnje redom su prijavljivale negativne osjećaje. Freeman tvrdi da su rezultati, iako ostvareni u virtualnom svijetu, vrlo primjenjivi i na stvarno okruženje. 

29.01.2014. 14:01:00
http://metro-portal.hr/nizi-su-ljudi-skloniji-paranoji-i-nepovjerenju/82965/