Metro-portal.hr

objavljeno 20.06.2019. 08:01:00
SUD

Ništa od uvođenja cestarine u Njemačkoj

Do ovakve presude suda došlo je iako je početkom veljače državni odvjetnik Suda EU u svojoj ekspertizi naveo da ne sumnja u ispravnost odluke o uvođenju cestarine

Njemačkim cestama i dalje bez naplate
Njemačkim cestama i dalje bez naplate (Arhiva)

Europski sud je presudio u utorak protiv uvođenja cestarine na njemačkim autocestama, jer bi teret toga pao isključivo na strance. Naime, vlasnicima vozila u Njemačkoj cijena cestarine bi bila nadoknađena smanjenjem poreza na automobile za isti iznos. To se, kako je obrazloženo, kosi s anti-diskriminacijskim zakonima EU-a, presudio je najviši sud Unije.

Time je sud u Luxembourgu dao za pravo Austriji koja je, uz podršku Nizozemske, zatražila da se preispita bi li eventualna odluka Njemačke o uvođenju cestarine bila u skladu s europskim sporazumima.

Do ovakve presude suda došlo je iako je početkom veljače državni odvjetnik Suda EU u svojoj ekspertizi naveo da ne sumnja u ispravnost odluke o uvođenju cestarine i da se, po njegovoj procjeni, stajalište Austrije da se druge građane EU-a time u Njemačkoj diskriminira, temelji na „nesporazumu".

20.06.2019. 08:01:00
http://metro-portal.hr/nista-od-uvodjenja-cestarine-u-njemackoj/119116/