Metro-portal.hr

objavljeno 04.09.2011. 18:57:00
TVRDOGLAVI NETANYAHU

Ništa od izraelske isprike Turskoj

"Ne trebamo se ispričavati zato što su se mornarički specijalci branili od nasilnih aktivista", rekao je Netanyahu na tjednom sastanku vlade

Fotografija vijesti

Unatoč tomu što je Ankara javno odlučila spustiti odnose s Izraelom na nižu razinu, izraelski premijer Netanyahu kategorički je odbio ispričati se turskoj zbog prošlogodišnjeg napada na njihov humanitarni brod za Gazu, kad je poginulo devet Turaka, prenosi Hina.

Turska je u petak, nakon što je poslije UN-ovog izvješća o napadu iz svibnja 2010. izostala izraelska isprika, zamrznula sve vojne sporazume s Izraelom, protjerala izraelskog veleposlanika i zaprijetila pravnim sankcijama.

Turska je objavila da će pokrenuti sudske procese protiv izraelskih časnika odgovornih za ubijanje na turskom brodu koji je želio s humanitarnom pomoći probiti blokadu Pojasa Gaze. Turci žele i odštete za obitelji ubijenih u napadu.

Izvješće UN-a kaže da je Izrael u napadu na turski brod uporabio nesrazmjernu silu, ali i dodaje da su propalestinski aktivisti na brodu pružili organiziran i nasilan otpor.

"Ne trebamo se ispričavati zato što su se mornarički specijalci branili od nasilnih aktivista", rekao je Netanyahu na tjednom sastanku vlade, što je u skladu s njegovim ranijim izjavama.

"Nadam se da se može naći način da se prevlada spor s Turskom. Izrael nikada nije želio da se njegovi odnosi s Turskom pogoršaju, pa to ne želi ni sada", rekao je.

"Mornaričkim specijalcima želim poručiti da ćemo, na isti način na koji oni i ostali vojnici izraelskih obrambenih snaga brane nas, mi braniti njih na svakom mjestu i na svakom skupu. No ponavljam i da Izrael žali zbog gubitka života", rekao je Netanyahu.

04.09.2011. 18:57:00
http://metro-portal.hr/nista-od-izraelske-isprike-turskoj/62892/