Metro-portal.hr

objavljeno 11.07.2012. 21:07:39
Politika

Ništa od dogovora između vlade i sindikata

Sindikati učitelja, srednjih škola, znanosti i visokog obrazovanja te medicinskih sestara, nisu prihvatili vladin prijedlog

Vlada i sindikati nisu postigli dogovor

Vlada i sindikati javnih službi nisu danas postigli dogovor o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) jer su vladin prijedlog odbila četiri od osam sindikata, tako da bi nakon ljeta TKU mogao biti otkazan, a Vlada uredbama o koeficijentima određivati plaće 240 tisuća zaposlenih u javnim službama.

Današnja runda pregovora propala je jer sindikati učitelja, srednjih škola, znanosti i visokog obrazovanja te medicinskih sestara, nisu prihvatili vladin prijedlog izmjena TKU-a, već su najavili da će o tome pitati članstvo na referendumu.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić pritom je ustvrdio da bi vladino otkazivanje TKU-a bilo protupravno te je najavio sudske tužbe.

Potpredsjednik Vlade Neven Mimica i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić istaknuli su da je Vlada u svojem prijedlogu maksimalno izišla u susret sindikatima, te da je otkazivanje TKU-a zadnja linija obrane predviđenih rashoda za zaposlene u javnim službama od 21,6 milijardi kuna u ovoj godini, a za više od toga jednostavno nema novaca.

Predložili su sindikatima da u petak potpišu s Vladom dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru kojim bi se kompromisno uredila sporna pitanja, no ako svih osam sindikata javnih službi ne pristane na to Vladi preostaje samo postupak mirenja i arbitraža, te otkaz TKU-a.

Vođe ostalih četiriju sindikata, među kojima su dva sindikata zdravstva te po jedan kulture i socijalne skrbi, vidno ljuti na Ribića i čelnike triju sindikata koji ne prihvaćaju dogovor, istaknuli su da oni u sadašnjoj kriznoj situaciji prihvaćaju vladinu ponudu kako bi spasili TKU i plaće svojih članova.

Svi koji odbijaju potpisati izmjene TKU-a preuzimaju na sebe odgovornost za moguće dugoročne nepovoljne posljedice po plaće zaposlenih u javnim službama, kao i na ukupno radno zakonodavstvo, upozoravaju ti sindikalci.

11.07.2012. 21:07:39
http://metro-portal.hr/nista-od-dogovora-izmedju-vlade-i-sindikata/72547/