Metro-portal.hr

objavljeno 10.04.2009. 11:27:41

Nissan i Renault bacaju se na električna vozila

Nissan i Renault najavili da će proizvoditi električne automobile za kinesko tržište

(Corbis)

Japanski Nissan Motor Co. i francuski Renault u petak su priopćili da će kinesko tržište, najveće tržište automobila u svijetu, opskrbljivati električnim automobilima.

Te će dvije kompanije kineskoj vladi predstaviti sveobuhvatni plan prodaje i razvoja mreže postaja za punjenje akumulatora, sa ciljem plasiranja tih automobila na kinesko tržište početkom 2011.

Peking je početkom ove godine pokrenuo pilot program promidžbe ekološki prihvatljivijih vozila u sektoru javnog prijevoza u 13 kineskih gradova, u sklopu nastojanja vlade da počne rješavati ekološka pitanja poput zagađenja okoliša i sigurnosti opskrbe energije.

Kao prvi grad u kojem će biti plasirani električni automobili, prema memorandumu o razumijevanju koji su potpisali Nissan i kinesko ministarstvo industrije i informatičke tehnologije, odabran je Wugan, glavni grad središnje provincije Hubei.

Nissan nije otkrio financijske pojedinosti sporazuma kao ni dogovorenu količinu isporuka električnih vozila.

Električni su automobili jeftiniji od običnih i pridonose smanjenju ukupnih emisija štetnih plinova.

Pripremama za podmirivanje potencijalne potražnje za automobilima na čistu energiju pridružila su se i dva kineska proizvođača, BYD Auto i Chery Automobile.

Nissan je u veljači priopćio kako planira povećati prodaju u Kini za 4,6 posto u 2009. Na tome tržištu, na kojemu je prošle godine ostvario 15 posto svojih globalnih prihoda i koje predstavlja jednu od posljednjih nada posrnule globalne automobilske industrije, Nissan u ovoj godini planira prodati 570.000 automobila i lakših komercijalnih vozila.

Prodaja automobila u Kini, koja je u siječnju zamijenila SAD na mjestu najvećeg svjetskog automobilskog tržišta, u ožujku je dosegnula rekordnu razinu. (hina/metro-portal)

10.04.2009. 11:27:41
http://metro-portal.hr/nissan-i-renault-bacaju-se-na-elektricna-vozila/16459/