Metro-portal.hr

objavljeno 09.12.2009. 12:00:53
STJEPAN MESIĆ:

Nisam prozivao Sanadera nego navodio činjenice

VIDEO - Mesića zanima što je Hrvatska dobila prodajom dionica Ine dok Vesnu Balenović zanima zašto je Mesić 'prozviždao' tek sada

(Damjan Tadić/Cropix/Infopunkt)

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić ocijenio je danas, nakon obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, da je borba protiv korupcije u Hrvatskoj poboljšana te da su na vidjelo došli dokumenti koji se mogu koristiti u njenom utvrđivanju.

"Svi oni koji su se verbalno borili protiv korupcije nisu mogli doći do određenih dokumenata ili su vrlo teško dolazili do njih, ali tek dokumentirana borba može imati uspjeha", rekao je Mesić u Novinarskom domu upitan kako ocjenjuje stanje korupcije u Hrvatskoj.

Smatra da o političkoj volji ovisi hoće li se u Hrvatskoj trajno stvoriti klima da je korupcija nepoželjna. "Ukoliko se onaj koji je imenovan u neku instituciju plaši da sutra neće biti imenovan zato što je pokrenuo pitanje nečijeg kuma ili rođaka onda obično stvari ne idu do kraja", kazao je.

"Ivu Sanadera nisam prozvao, već sam samo rekao ono što je činjenica", rekao je Mesić upitan zašto je sada prozvao bivšeg premijera Ivu Sanadera vezano uz Inu.

Ponovio je da je od bivšeg premijera Sanadera pokušavao saznati informacije o prodaji Ine MOL-u.

"Pitao sam upravu Ine što oni o tome znaju. Oni su rekli ništa", kazao je Mesić dodavši da je potom pitao i Sanadera zna li išta o prodaji, a koji mi je rekao da to "za sada nije tema". Nakon toga iz uprave Ine saznao je da je to "posao koji se odvija izvan Ine, da Ina o tome ne zna ništa, ali da bi voljeli da ih netko nešto pita".

Mesić je kazao kako je nakon toga Sanaderu predložio da nazove članove uprave Ine, ali da on nije zvao niti predsjednika uprave niti bilo koga iz uprave. "Kada sam četvrti put rekao Sanaderu zašto ne razgovara s predstavnicima Ine, rekao mi je da nema potrebe jer je sve dogovorio Damir Polančec", dodao je predsjednik.

Mesić smatra da se sada mediji bave "perifernim stvarima, a ne suštinom" jesam li rekao "da se prodaje Ina ili se ustupaju ili se predaju dionice".

Suština je da je vlada Ivice Račana prodala 25 posto plus jednu dionicu za više od 500 milijuna dolara, da je sada izvršena jedna transakcija navodno u skladu s temeljnim ugovorom i da je MOL postao vlasnik više od 47 posto dionica, kaže Mesić.

"Mene zanima što je Hrvatska dobila", rekao je Mesić. Dodao je da je Hrvatska prije dobila pola milijarde dolara te se upitao što je dobila sada.

"Ja tražim da se od prve prodaje prve dionice Ine ide do danas", istaknuo je Mesić upitan hoće li tražiti istragu u vrijeme kada je Račanova vlada provodila privatizaciju Ine.

Na upit je li nemoguće da uprava Ine nije ništa znala kazao je da su mu predsjednik Uprave Ine Tomislav Dragičević te članovi uprave Mirko Zelić i Josip Petrović rekli da "ih nitko ništa u vezi predaje dionica nije pitao".

Upitan zna li tko je "glava korupcijske hobotnice", Mesić je prepustio novinarima da to istraže dodavši da on nije tužitelj.

"Davno sam rekao da je korupcija počela u javnim nabavama", istaknuo je Mesić podsjetivši da je pokrenuo prije šest godina aferu o kupnji vojnih kamiona.

Upitan je li jednim dijelom u borbi protiv korupcije zaslužna i premijerka Jadranka Kosor ocijenio je da je zaslužna utoliko što kaže da nitko neće biti nedodirljiv te da borba protiv korupcije ide do kraja.

"Već je to dovoljno za premijerku Kosor da otvori prostor za borbu protiv korupcije", kazao je Mesić. (hina/metro-portal)

Predsjednica udruge Zviždač Vesna Balenović rekla je kako joj je čudno da je Mesić "prozviždao" o Ini tek sada na kraju svog mandata te je prozvala cijelu tadašnju upravu Ine na čelu sa Tomislavom Dragičevićem, Slavka Linića kao bivšeg predsjednika Nadzornog odbora i Damira Polančeca kao bivšeg ministra gospodarstva, za koje kaže da moraju biti izvedeni pred lice pravde.

09.12.2009. 12:00:53
http://metro-portal.hr/nisam-prozivao-sanadera-nego-navodio-cinjenice/28195/