Metro-portal.hr

objavljeno 20.01.2021. 16:01:00
DONACIJA

Nino Vranić: 'Portret i djelo'

Riječ je o 48 portreta iz istoimenog ciklusa koje je taj majstor fotografije snimio od šezdesetih godina prošlog stoljeća do njegove izložbe 1997. u Galeriji „Vjekoslav Karas" u Karlovcu

Nino Vranić
Nino Vranić (Arhiva)

Nakon izložbi koje su se bazirale na vrijednim donacijama obitelji umjetnika Dalibora Paraća i Slavka Šohaja, Moderna galerija - nacionalni muzej moderne umjetnosti - predstavlja izložbu Nine Vranića „Portet i djelo".

Riječ je o 48 portreta iz istoimenog ciklusa koje je taj majstor fotografije snimio od šezdesetih godina prošlog stoljeća do njegove izložbe 1997. u Galeriji „Vjekoslav Karas" u Karlovcu. Spomenute portrete Modernoj galeriji 2015. darovao je umjetnikov sin, također fotograf Goran Vranić, čime je ispunio očevu želju.

'Izložba Portet i djelo. Donacija Nine Vranića kontekstualizira Vranićev fotografski ciklus Portreti umjetnika s reprezentativnim djelima portretiranih umjetnika iz fundusa Moderne galerije. Izlažući portrete umjetnika poput Ferdinanda Kulmera, Miljenka Stančića, Šime Vulasa... uz njihova djela ukazujemo na širinu i bogatstvo naše likovne scene druge polovice 20. stoljeća.

Panoptikum započet s klasicima poput Vilka Gecana i Krste Hegedušića, preko velikana - Ede Murtića, Branka Ružića ili Dušana Džamonje, pa sve do nove generacije koja u sedamdesetima i osamdesetima tek počinje izlagati, poput Vatroslava Kuliša, Dimitrija Popovića, Dore Kovačević ili pak Tamare Ukrainčik kao najmlađe među njima, poentiraju jedinstvenu kreativnu sinergiju portretiranog i portretista, utemeljenu na istinskom razumijevanju i obostranom poštovanju.

Fotograf Goran Vranić je 2015. ispunio želju svoga oca te je u ime obitelji darovao Modernoj galeriji ciklus od ukupno 48 portreta umjetnika iz istoimenog ciklusa. Nakon inaugracijski koncipiranih izložbi iz darovnica Dalibora Paraća i Slavka Šohaja, izložba Portet i djelo upravo u korelaciji s Vranićevim ciklusom prezentira umjetničko bogatstvo i izniman značaj muzejske zbirke Moderne galerije.

Od prvih portreta snimljenih 1960-ih pa sve do izložbe u Galeriji Vjekoslav Karas u Karlovcu 1997. godine, Nino Vranić je desetljećima pomno pratio brojene tijekova na suvremenoj hrvatskoj likovnoj sceni. O suvremenom razvoju hrvatske likovne scene Vranićeva doba svjedoči 48 umjetnina koje su nam darovane 2015. godine, ali i Autoportret iz 1973. godine, koji je snimljen u skladu s konceptom istoga ciklusa, a koji nam je obitelji Vranić darovala tijekom pripreme izložbe Portret i djelo u prosincu 2020.' (Lada Bošnjak Velagić)

Izložbu prati bogato ilustriran dvojezični katalog na hrvatskom i engleskom jeziku, s uvodnim tekstom više kustosice Moderne galerije Lade Bošnjak Velagić, autorice izložbe, a kulturna javnost imat će je priliku razgledati od 21. siječnja do 21. ožujka.

20.01.2021. 16:01:00
http://metro-portal.hr/nino-vranic-portret-i-djelo/129909/