Metro-portal.hr

objavljeno 08.05.2010. 23:50:00
MALO ŠTETAN MALO DOBAR

Nikotin poboljšava pamćenje i koncentraciju

Pušači tvrde da je jedan od razloga zbog kojih puše upravo to što im cigareta, odnosno nikotin pomaže da se bolje koncentriraju i usmjere k zadatcima i na posao

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Već je neko vrijeme poznato da nikotin poboljšava naše sposobnosti razmišljanja i rješavanja različitih problema. Prema najnovijim spoznajama, dobar je i za naše pamćenje. Jedno je sasvim sigurno - dosadašnji rezultati o korisnosti nikotina bili su poprilično kontradiktorni. Prema riječima dr. Stephena Heishmana, znanstvenika sa američke NIDA-e (National Institute on Drug Abuse), u prošlosti su istraživači najviše analizirali učinke nikotina na ljudsko funkcioniranje (rješavanje problema, koncentracija, razmišljanje, itd.) bez gledanja na posljedice koje se javljaju prije pušenja i nakon prestanka unošenja nikotina.  

Zato su istraživači zamolili nekoliko dobrovoljaca da ne puše najmanje osam ili 12 sati prije nego su testirali njihove moždane funkcije. Istraživači su ostali iznenađeni činjenicom da su sudionici u svemu bili uspješniji prilikom konzumacije cigareta. Ako ne znate koja im je početna razina uspješnosti u rješavanju određenih problema, kaže dr. Heishman, nećete znati je li nikotinsko poboljšanje pravo poboljšanje ili ste ih samo vratili na tu prvotnu razinu. Dr. Heishman je izjavio za Discovery News da prijašnja istraživanja nisu uzela u obzir stanje prije uskraćivanja nikotina već smo prilikom pušenja. Zato je on s kolegama proučio svu moguću literaturu koju je uspio pronaći o nikotinu i ljudskom funkcioniranju koja je objavljena između 1994. i 2008. Rezultate su objavili na internetskim stranicama časopisa Psychopharmacology.

Ukratko, pozitivno djelovanje nikotina na pozornost odavno je poznato, ali iznenađujuće je djelovanje na pamćenje. „Pušači tvrde da je jedan od razloga zbog kojih puše upravo to što im cigareta, odnosno nikotin pomaže da se bolje koncentriraju i usmjere k zadatcima i na posao. A čito je da većina onoga što radimo tijekom dana podrazumijeva pamćenje i prolaženje kroz memoriju", zaključuje dr. Heishman. To sugerira da nikotin ima pozitivan učinak i u domeni memoriranja, dodaje na kraju.

08.05.2010. 23:50:00
http://metro-portal.hr/nikotin-poboljsava-pamcenje-i-koncentraciju/39562/