Metro-portal.hr

objavljeno 23.03.2023. 09:31:00
OSVRT

Nikos Kazantskakis - KRIST IZNOVA RASPET

Kazantsakis je već u pedesetim godinama prošloga stoljeća smatran najvažnijim grčkim piscem i filozofom i do danas je najprevođeniji neohelenski autor

Nikos Kazantsakis
Nikos Kazantsakis (Arhiva)

Nedavno je zagrebački nakladnik Sandorf objavio novu knjigu u ediciji Izabranih djela Nikosa Kazantsakisa, uglednog grčkog književnika (1883-1957), autora iznimnog i popularnog opusa.

Naslov Krist iznova raspet, u prijevodu s grčkog Koraljke Crnković, izdanje standardno kvalitetno opremo, tvrdo ukoričeno (očito je knjizi namijenjen dug život za razliku od većine izdanja drugih nakladnika koji uglavnom objavljuju podebele broširane sveske neovisno o značaju autora).

Kazantsakis je već u pedesetim godinama prošloga stoljeća smatran najvažnijim grčkim piscem i filozofom i do danas je najprevođeniji neohelenski autor.

Radnja ovoga romana smještena je u dvadesete godine prošloga stoljeća, u Anatoliji. Autor reinterpretira novozavjetni narativ o Kristovoj žrtvi. Svakih sedam godina stanovnici grčkog sela Likovrisija priređuju prikaz Kristove Muke. Čitatelj se susreće s galerijom likova grčkih seljaka i turskih vlastodržaca.

Piše: Miroslav Pelikan
23.03.2023. 09:31:00
http://metro-portal.hr/nikos-kazantskakis-krist-iznova-raspet/141686/