Metro-portal.hr

objavljeno 11.05.2020. 13:00:23
OPREZ

Nikako ne preskačite obroke

Preskakanje obroka zbog mršavljenja može imati više negativnih učinaka na zdravlje i uspjeh mršavljenja

Fotografija vijesti

Ako ste među onima koji preskaču obroke u namjeri da izgubite višak kilograma, onda trebate znati da takav režim može imati više negativnih nego pozitivnih učinaka.

Prejedanje

Ako ne jedete duže vrijeme, vjerojatno ćete se prejesti prvom prilikom. Dok se izgladnjujete, organizam će prirodno tražiti više hrane kako bi se nadoknadila izgubljena energija. Također, preskakanje obroka povećava želju za obrađenom i brzom hranom tako da u konačnici pojedete više nego ranije.

Spor metabolizam

Tijelo se prilagođava na stil života koji dugo slijedite, a ako obično jedete tri obroka, onda preskakanje obroka može utjecati na metabolizam. Kada se metabolizam uspori, onda se usporava i mršavljenje. Kao rezultat preskakanja obroka, metabolizam će pretvarati mast u energiju, a to vas može učiniti sklonim problemima poput zamora, niskog tlaka i vrtoglavice.

Šećer u krvi

Ljudskom tijelu su potrebni ugljikohidrati koji imaju funkciju goriva za organizam. Kada preskačete obroke, tijelo ne dobiva uobičajenu dozu ugljikohidrata, a smanjenje unosa hrane snižava razinu šećera u krvi. Fluktuacija razine šećera u krvi može povećati rizik od dijabetesa u kasnijoj životnoj dobi.

Osjećaj umora

Ako ne jedete satima, možete početi konstantno osjećati umor. Također, može doći do vrtoglavice kada je želudac prazan. Kad razina glukoze u krvi opadne, tijelo postaje umorno i iscrpljeno, a to negativno utječe na posao koji redite, kao i na razmišljanje. Važno je da jedete barem tri puta dnevno kako bi tijelo konstantno imalo energije.

Problemi s želucem

Želudac će nastaviti proizvoditi svoje sokove čak i ako ne jedete ništa, a ovi sokovi mogu uzrokovati kiselinu i nadimanje, ali i čireve te zatvor.

11.05.2020. 13:00:23
http://metro-portal.hr/nikako-ne-preskacite-obroke/125195/