Metro-portal.hr

objavljeno 30.09.2022. 21:00:00
STVARNO?

Nikad na spavanje bez limuna?

Limun se s pravom smatra superhranom i popularni je kućni lijek. Ali jeste li znali da ne morate uvijek jesti limun da biste osjetili njegova korisna svojstva?

Ništa bez limuna
Ništa bez limuna (Arhiva)

Limun, osim svih mogućih blagotvornih učinaka ima i umirujuće djelovanje, koje može biti odličan saveznik u borbi s nesanicom.

Kao što znamo, lavanda je poznata po svom umirujućem djelovanju. Čak je i Paracelzus, veliki srednjovjekovni liječnik i znanstvenik, opisao lavandu kao mentalni melem i koristio je kao univerzalni lijek za mentalnu iscrpljenost i slabljenje životne snage.

Zbog toga ne čudi što se eterično ulje lavande preporučuje za bolji san - dovoljno je nekoliko kapi staviti na jastučnicu ili ispod jastuka staviti vrećicu sa sušenom lavandom.

Ipak, miris lavande nije za svakoga, a ako spadate u ovu grupu, limun vam može pomoći. Naime, dokazano je da miris limuna smiruje te vam može pomoći da zaspite i bolje spavate.

Prema riječima stručnjaka, etarsko ulje limuna se koristi stoljećima, a pripisuju mu se prednosti kao što su povećanje koncentracije, smanjenje razine stresa (vjerojatno kroz povećano oslobađanje serotonina) i umirujući učinak na respiratorni sustav.

Stoga, ukoliko imate problem sa spavanjem, sve što trebate učiniti je izrezati limun i staviti ga na noćni ormarić. Njegov će vas nježni miris umiriti i pomoći vam da zaspite.

30.09.2022. 21:00:00
http://metro-portal.hr/nikad-na-spavanje-bez-limuna/139463/