Metro-portal.hr

objavljeno 23.01.2011. 08:03:39
ISTRAŽIVANJE

Nijemcima je najvažniji godišnji odmor

Unatoč rasprostranjenim mitovima, Nijemci su se spremni odreći svega za godišnji odmor

Fotografija vijesti

Iako slove kao izuzetno radišni, disciplinirani, kao narod koji raznim štednjama brine za svoju budućnost, istraživanja pokazuju da je Nijemcima najvažniji njihov godišnji odmor. Na njega troše više nego na nešto drugo

„Jednom prosječnom domaćinstvu u Njemačkoj mjesečno stoji na raspolaganju oko 3.000 eura. Pod time se misli na sva primanja: plaće, dječje doplatke, razne vrste dodatnih prihoda. Od toga svaka obitelj za razonodu, odnosno, za razne aktivnosti tijekom slobodnog vremena potroši mjesečno oko 255 eura", kaže Christina Kott iz Saveznog ureda za statistiku.

Kako konkretno svaka obitelj troši ovaj novac za slobodno vrijeme, naravno ovisi od slučaja do slučaja. No, u pravilu se može reći da mjesečno oko 67 eura odlazi na troškove kao što su koncerti, razni tečajevi, sportske aktivnosti ali i na radio i televizijsku pretplatu. Otprilike isto toliko se mjesečno izdvaja za razne odmore ili putovanja ( odnosno, toliko se mjesečno za njih štedi). Ostatak novca odlazi na izdatke za dnevne novine, časopise, rezano cvijeće kao i za sve potrepštine vezane za rad u vrtu.

Sve samo ne ostati kod kuće

Međutim, iako ova svota na prvi pogled se i ne čini tako mala, ona se ipak, u odnosu na prijašnje godine znatno smanjila. Naime, usprkos tome što su mjesečne plaće u prosjeku porasle, isto tako su se povećali i drugi troškovi; primjerice stanarine i cijene struje. No, kako kaže profesor Ulrich Reinhard, znanstveni voditelj Zaklade za pitanja vezana za budućnost, „prosječni će Nijemac radije ne kupiti novi namještaj ili neki novi stereo uređaj, nego što neće imati dovoljno novaca kako bi godišnji odmor proveo negdje drugdje, samo ne kod kuće".

„Godišnji odmor je Nijemcima toliko važan da mnogi radije neće uplaćivati u neka dodatna mirovinska osiguranja, samo da ova dva tjedna mogu provesti tamo gdje to žele. Nije ni čudo da se po pitanju putovanja, nalazimo na samom vrhu svjetske ljestvice. Na koncu, prosječni Nijemac radi oko 50 tjedana godišnje, pa je logično da su mu dva tjedna odmora izuzetno dragocjena", kaže Reinhard.

Budućnost pripada umirovljenicima

Što se tiče ove godine kao i one koje će tek doći, situacija se u Njemačkoj po ovom pitanju vrlo vjerojatno neće promjeniti. Godišnji odmori su ovdje svima oni najvažniji dani u godini i to bez obzira na starosnu dob, spol pa čak i neovisno o materijalnom stanju. Pa ipak, kako tvrdi profesor Reinhard, „turistička branša se sve više okreće potrebama i željama starijih članova društva, i to iz jednostavnog razloga što njemačko društvo sve više „stari", pa je logično da se pažnja posebno okreće upravo ovoj skupini".

U tom smislu, navještava ovaj stručnjak, će se slijedećih godina potrebama umirovljenika okrenuti svi oni koji rade u djelatnostima vezanim za aktivnosti slobodnog vremena. „Ovaj trend će se primjetiti kako u raznim zabavnim parkovima, tako i u fitness studijima koji možda više neće toliko nuditi razne treninge za stjecanje snage i izgradnju mišića već biti okrenuti više prema „lakšim" aktivnostima u kojima će tzv. generacija 50, 60 ili 70 Plus moći uživati".

Piše: Marco Mueller / Deutsche Welle
23.01.2011. 08:03:39
http://metro-portal.hr/nijemcima-je-najvazniji-godisnji-odmor/54403/