Metro-portal.hr

objavljeno 26.05.2010. 10:57:49
INDEKS POTROŠNJE

Nijemci zbog krize u eurozoni manje troše

Njemački građani boje se pada vrijednosti njihove štednje i viših poreza te više ne vjeruju da će gospodarski oporavak biti snažan

Njemačka potrošnja euro
Njemačka potrošnja euro (Shutterstock)

Financijska kriza u eurozoni i pad vrijednosti eura počeli su utjecati na raspoloženje potrošača u Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu, objavila je u srijedu istraživačka grupa GfK.

Indeks povjerenja potrošača za lipanj kliznuo je na 3,5 bodova, u odnosu na revidiranih 3,7 bodova u svibnju. Institut ga izrađuje na temelju ankete u kojoj sudjeluje 2.000 građana.

Nijemci su inače skloniji štednji nego potrošnji a u najnovijoj anketi izrazili su zabrinutost da bi vrijednost njihove štednje mogla pasti ukoliko jedinstvena europska valuta nastavi gubiti na vrijednosti odnosno ako ubrza inflacija.

GfK je također utvrdio da su Nijemci manje uvjereni da će gospodarski oporavak biti snažan, a smatraju i da vladini napori obuzdavanja potrošnje neće biti dobri za njihove plaće. Također strahuju od viših poreza.

Njemačka, drugi najveći svjetski izvoznik, našla se pod pritiskom partnera iz eurozone i Washingtona da uloži veće napore u poticanje osobne potražnje kako bi smanjila svoj veliki trgovinski višak. (hina/metro-portal)

26.05.2010. 10:57:49
http://metro-portal.hr/nijemci-zbog-krize-u-eurozoni-manje-trose/40950/