Metro-portal.hr

objavljeno 23.02.2011. 18:14:48
SIGURNOSNA STRATEGIJA

Nijemci spremni za informatičke ratove

Nacionalni centar za obranu internetskog prostora trebao bi štititi internetske sustave diljem Njemačke

Haker
Haker (Free Digital Photos)

Njemačka će dobiti nacionalni centar za obranu od napada na informatičke sustave preko interneta, prenosi Hina. Njemačka Vlada tako ozbiljno pristupa problemu sve većeg broja informatičkih ratova na internetu.

"U modernom društvu internet mora biti siguran, dostupan i slobodan", rekao je prilikom predstavljanja projekta "Informatička sigurnosna strategija za Njemačku" njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere. On je naglasio da je pristup internetu postao jednako važan kao i opskrba energijom pa je stoga potrebno na odgovarajući način zaštititi tu infrastrukturu.

U tu svrhu bi se već u travnju oformio "Nacionalni centar za obranu internetskog prostora" koji bi u slučaju napada i ugrožavanja nacionalne informatičke infrastrukture bio zadužen za brzu analizu situacije i davanja savjeta nadležnim uredima, prije svega Saveznom uredu za sigurnost na polju informatičke tehnologije (BSI). U obranu bi bio uključen i Središnji ured za borbu protiv kriminaliteta kao i predstavnici oružanih snaga.

Dodatno bi u sklopu ministarstva gospodarstva bila osnovana radna skupina "Informatička sigurnost u gospodarstvu", kojem bi bio cilj pojačanje zaštite informatičkih sustava njemačkih poduzeća.

"Napadi s interneta mogu imati ogromne posljedice na naš gospodarski boljitak i tehnološku prednost", rekao je njemački ministar gospodarstva Reiner Bruederle.

23.02.2011. 18:14:48
http://metro-portal.hr/nijemci-spremni-za-informaticke-ratove/55726/