Metro-portal.hr

objavljeno 11.04.2020. 09:44:00
BRAVO

Nijemci povećali prava korisnika društvenih mreža

Korisnicima društvenih mreža kojima se prijeti ili koji su izloženi uvredama treba omogućiti da to brzo i jednostavno mogu prijaviti

Bilo je krajnje vrijeme...
Bilo je krajnje vrijeme... (Arhiva)

Njemačka vlada donijela je u srijedu nove mjere za zaštitu korisnika društvenih mreža koje vlasnike tih mreža obvezuju na bržu reakciju u slučaju uvreda ili prijetnji korisnicima.

"Reformom zakona o pretresu internetske mreže jačamo prava korisnika društvenih mreža", objasnila je ministrica pravosuđa Christine Lambrecht.

"Korisnicima društvenih mreža kojima se prijeti ili koji su izloženi uvredama treba omogućiti da to brzo i jednostavno mogu prijaviti", dodala je Lambrecht.

Zakon sada vlasnike društvenih mreža poput Facebooka, Instagrama ili Twittera prisiljava na bržu i oštriju reakciju protiv sadržaja u kojima se širi mržnja, teroristička propaganda ili se poziva na nasilje.

Društvene mreže ubuduće su dužne u roku od 24 sata s mreže ukloniti sadržaje koji su "jasno kažnjivi". Isto tako su dužni u roku od 48 sati reagirati na pritužbe korisnika. Dopune zakona kompanije koje stoje iza društvenih mreža obvezuju na objavljivanje izvješća o odnosu prema pritužbama dva puta godišnje.

Isto tako je omogućen prigovor i onim korisnicima koji smatraju da su njihovi sadržaji uklonjeni bez razloga. Društvene mreže su u tom slučaju dužne objasniti zašto je određeni sadržaj uklonjen.

Kritičari zakona smatraju problematičnom činjenicu da se "provedba zakona" tj. odluka o tomu što je protuzakonito ili ne, prepušta međunarodnim kompanijama.

Ministarstvo pravosuđa smatra da je konačna odluka u slučaju nekog spora u nadležnosti njemačkih sudova.

11.04.2020. 09:44:00
http://metro-portal.hr/nijemci-povecali-prava-korisnika-drustvenih-mreza/124922/