Metro-portal.hr

objavljeno 31.05.2011. 13:14:06
BRZI SU

Nijemci napravili brzinski test za otkrivanje E.coli

14 žrtava bakterije koja hara Njemačkom potaknuli su istraživače da u rekordnom roku naprave test za otkrivanje E.coli

Fotografija vijesti

Brzinski test za otkrivanje pogubne bakterije Escherichie coli koja je u Njemačkoj već odnijela 14 života otkrili su istraživači s njemačkog sveučilišta u Muensteru prenosi Hina.

"Zahvaljujući biomolekulskom postupku moguće je za nekoliko sati utvrditi posebne značajke patogenog agensa na temelju vrlo malih količina enterohemoragijske bakterije Escherichie coli" (EHEC), ističe u priopćenju sveučilište u Muensteru.

Voditelj znanstvenog tima koji je osmislio pretragu, profesor Helge Karch, kasnije će utorak održati tiskovnu konferenciju.

Njemačke vlasti, suočene s najvećom epidemijom EHEC-a dosad, strahuju da će se ona širiti idućih tjedana zbog inkubacije koja može iznositi do sedam dana.

U Njemačkoj je od krvarenja uzrokovanog bakterijom već umrlo 14 osoba, priopćile su mjesne vlasti, a jedna je žrtva otkrivena i u Švedskoj.

Epidemija je poprimila neviđene razmjere. "Takva brzina širenja još nije viđena... Obično bilježimo oko 1000 slučajeva na godinu, a mi imamo 1200 oboljelih u 10 dana", rekao je Jan Galle, direktor nefrološke klinike u Luedenscheidu.

Institut Roberta Kocha, zadužen za sanitarni nadzor, upozorava da su "mogući novi smrtni ishodi". Od najopasnije posljedice zaraze, razvoja hemolitičko-uremijskog sindroma (HUS), trenutno se u Njemačkoj liječe 352 osobe.

31.05.2011. 13:14:06
http://metro-portal.hr/nijemci-napravili-brzinski-test-za-otkrivanje-e-coli/59509/