Metro-portal.hr

objavljeno 28.07.2010. 21:25:00
NIKADA NIJE KASNO

Nijemac optužen za sudjelovanje u ubijanju 43,000 Židova

Samuel Kunz, za kojega se vjeruje da je bio čuvar u logoru Belzecu u Poljskoj pod njemačkom okupacijom, bio je najtraženiji nacist na popisu izraelskoga centra Simona Wiesenthala

Karta nacističkih logorau Poljskoj među kojima i onaj u Belezcu
Karta nacističkih logorau Poljskoj među kojima i onaj u Belezcu (Wikipedia)

Devedesetogodišnji Nijemac optužen je da je sudjelovao u ubojstvu 43 tisuće Židova dok je radio u nacističkom koncentracijskom logoru u Drugome svjetskom ratu, objavljeno je u srijedu. Samuel Kunz, za kojega se vjeruje da je bio čuvar u logoru Belzecu u Poljskoj pod njemačkom okupacijom, bio je najtraženiji nacist na popisu izraelskoga centra Simona Wiesenthala koji lovi pojedince sudionike holokausta.

Kunz je prijavljen regionalnom sudu u Bonnu prije dva tjedna, koji će odlučiti kada i kako otvoriti postupak protiv njega. Ephraim Zuroff, vodeći lovac na naciste u Wiesenthalovu centru, izjavio je da nikad nije prekasno za progon nacističkih ratnih zločinaca. Zuroff je dodao kako su predstavnici američkoga ministarstva pravosuđa sudjelovali u otkrivanju Kunzova prebivališta. Kunz je živio na bonnskom području, a mirovinu je stekao kao domar u uredu saveznoga ministarstva graditeljstva. (hina/metro-portal)

28.07.2010. 21:25:00
http://metro-portal.hr/nijemac-optuzen-za-sudjelovanje-u-ubijanju-43-000-zidova/45302/