Metro-portal.hr

objavljeno 29.06.2010. 00:45:00
JAVNI INTERES

Nicolas Sarkozy reže povlastice ministrima

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy smatra da ministri moraju prvi stisnuti remen, primjerice, putujući vlakom umjesto zrakoplovom

Nicolas Sarkozy ministri
Nicolas Sarkozy ministri (Getty Images)

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy potvrdio je da će smanjiti povlastice ministrima u francuskoj vladi. U to spadaju troškovi za ministarska putovanja i druge beneficije, a sve kako bi se vladini troškovi u iduće tri godine smanjili za 10 posto. Francuska nastoji smanjiti proračunski deficit s očekivanih osam posto BDP-a ove godine na tri posto do 2013. godine.

U pismu premijeru Francoisu Fillonu, Sarkozy ističe da ministri moraju predvoditi u štednji i to tako da putuju vlakom umjesto zrakoplovom kada je to moguće te da smanje broj svojih pomoćnika.

"Oni koji utjelovljuju javni interes ne mogu biti izuzeti iz napora koji se traži od nacije", poručuje Sarkozy.

>> Francuska bruji - Nicolas prevario Carlu?

Pismo je objavljeno nedugo nakon objave plana štednje vrijednog stotinu milijardi eura koji uključuje smanjenje javnih troškova i plan podizanja dobne granice za umirovljenje na 62 godine sa sadašnjih 60.

Nove odluke dolaze i nakon niza skandala zbog prevelikih troškova pojedinih ministara, uključivo najam privatnog mlažnjaka za 116.500 eura u ministarstvu za prekomorski razvoj te 4.500 eura računa za cigare ministra za razvoj Pariza.

Sarkozy traži od Fillona da mjere pripremi do rujna. (hina/metro-portal)

29.06.2010. 00:45:00
http://metro-portal.hr/nicolas-sarkozy-reze-povlastice-ministrima/43575/