Metro-portal.hr

objavljeno 27.01.2008. 17:11:44
INMusic

Nick Cave i Bad Seeds prve zvijezde festivala

Najveći zagrebački rock festival održava se 3. i 4. lipnja na Otoku hrvatske mladeži na Jarunu

Zagrebački Vip INMusic festival ove će se godine održati 3. i 4. lipnja, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u hotelu Westin.

Festival koji je svoj život prije dvije godine započeo na stadionu Šalata, a lani za preselio na Otok hrvatske mladeži na Jarunu, ugostio je dosad velika svjetska imena poput Franza Ferdinanda, Morrisseyja, Iggyja Popa, Sonic Youth, !!!, New York Dollse i mnoge druge, dok se ove godine očekuje oko trideset izvođača.

Jednog od headlinera jučer je predstavio direktor festivala Zoran Marić, bit će to Nick Cave i njegovi Bad Seeds, koji trenutačno svijetom promoviraju najnoviji uradak ‘Dig, Lazarus, Dig’. Australskom rock superstaru bit će to treće gostovanje u Zagrebu. Još nije sigurno na koji će dan festivala Cave nastupiti.

Uvjeti predajeKultna ličnost svjetskog rocka, australski tekstopisac, pijanist i pjevač Nick Cave, nedavno se odvažio zakoraknuti i u filmsku industriju. Naime, nedavno je napisao scenarij za vestern ‘The Proposition’, koji je u nas preveden kao ‘Uvjeti predaje’.

Nick Cave uživa na ovim prostorima već godinama nevjerojatnu popularnost, a njegov pjesnički izričaj redovito je ispunjen mračnom tematikom, religijskim motivima, polusvijetom, nastranim ljubavima i smrću, a  njegovoj instrumentalnoj ekipi Bad Seedsima, odlično polazi za rukm navlačenje kulise koja prati njegove ‘pomahnitale’ likove u pjesmama.

Nakon što je koncertom u Melbourneu 1983. godine njegov bend The Birthday Party otišao u legendu, australski tekstopisac, pijanist i pjevač Nick Cave okenuo je drugu stranicu svoje karijere. U novoj avanturi, nazvanoj Bad Seeds, pridružio mu se gitarist Mick Harvey, a ostatak Caveove četvorke čine gitarist Blixa Bargeld i basist Barry Adamson, poznat po mračnoj glazbi na svojim solo albumima. Nick Cave & Bad Seeds prvi su album, naslovljen ‘From Here to Eternity’, objavili već 1984., a do danas imaju četrnaest izdanja. Neke su ploče snimane uz pomoć underground heroja, poput gitarista The Crampsa Kida Conga Powersa, a neke uz pomoć svjetskih zvijezda, poput Kylie Minogue.  

Osobno, mislim da je cijeli moj novi album kompletno remek-djelo.”Nick Cave

Ovogodišnji festivalski program VIP INMusica na zagrebačkom  Jarunu, na kojem je Nick Cave prva velika zvijezda, odvijat će se na četiri pozornice (Nokia stage, VIP stage, Tuborg Green stage i Radio 101 stage), a zabavu do zore jamče i bine pod šatorom gdje će glazbeni repertoar uglavnom biti elektronski.

Iako je lanjski VIP INMusic, po nekima, možda i podbacio brojem posjetitelja, festival je označio prošlogodišnju koncertnu sezonu u Hrvatskoj, a njegovo treće izdanje ohrabrujući je iskorak ka prepoznatljivom zagrebačkom rock festivalu s tradicijom, kakvog su uspjeli stvoriti entuzijasti iz novosadskog EXIT-a.

Iako se zasad zna samo za jednom sigurnog izvođača, dvodnevne ulaznice za VIP INMusic festival bit će puštene u prodaju već 28. siječnja, po cijeni od 300 kuna (VIP-ovi korisnici plaćat će 50 kuna manje), dok će konačna cijena karata, od 30. travnja, biti 400 kuna. 

Piše: Marko Podrug
27.01.2008. 17:11:44
http://metro-portal.hr/nick-cave-i-bad-seeds-prve-zvijezde-festivala/1627/