Metro-portal.hr

objavljeno 15.12.2011. 10:59:18
IZNENAĐENJE

Nezdrava hrana koja šteti i koja koristi nakon vježbanja

Nezdrava hrana je korisna za tijelo poslije vježbanja? Da. jer pomaže u oporavku i izgradnji mišićnog tkiva

Fotografija vijesti

Nakon rigoroznog i intenzivnog vježbanja mišići jednostavno žude za hranjivim tvarima, stoga tijelo šalje mozgu signal da smo gladni i otvara nam se apetit. Kako bi zadovoljili tjelesne potrebe često posežemo za hranom koja negira sav naš trud, odricanje i muku.

No, među očigledno nezdravom hranom postoji kukolja koji mogu pomoći tijelu da se lakše regenerira od intenzivnog vježbanja, te nahraniti iscrpljene mišiće, piše Mens Fitness.

Što treba izbjegavati:

Bilo koji fast-food - Pomfrit, hamburger, hot-dog, ćevapi, burek ili pica zvuče vrlo primamljivo nakon iscrpljujućeg vježbanja, no jedan obrok ima potencijal da anulira sav vaš trud. Instinktivno znate da ovaj tip nezdrave hrane nije dobar za vaše tijelo jer su krcati masnoćama koje usporavaju probavu, što je apsolutna suprotnost efektima tjelovježbe koja ubrzava metabolizam.

Sve slane grickalice - Dobro ste se oznojili i želite nadoknaditi izgubljenu sol grickajući čips, kikiriki ili slane perece, no takva hrana smanjit će razinu kalija u vašem tijelu koji je vrlo bitan za oporavak iscrpljenih mišića. Vježbanjem, odnosno znojenjem gubimo elektrolite, a pogledu njihove važnosti za tijelo kalij se na ljestvici nalazi iznad natrija.

Voćni sokovi - Svi nakon vježbanja ili malo jače tjelesne aktivnosti ožednimo, no nikako, ni pod koju cijenu, ne smijemo posegnuti za slatkim pićima, poput gaziranih i voćnih sokova, pa čak i zaslađenim sportskim pićima. Šećer ili umjetna sladila usporit će metabolizam, stoga elektrolite rađe unesite običnom vodom i pojedite kalijem bogatu bananu.

Sirovo povrće - Iako povrće nije nezdrava hrana morali smo ga uvrstiti na listu hrane koju treba izbjegavati nakon vježbanja zbog šokantnog utjecaja, odnosno nedostatka istog na oporavak ljudskog tijela. Naime, iako je povrće krcato vitaminima i mineralima nema dovoljno kalorija da se održava normalni zdravi metabolizam.

Kako smo rekli na početku, postoji nezdrava hrana koja na iznenađujući način može pomoći iscrpljenom tijelu tako što će pomoći regeneraciji mišića, a neće negirati sav vaš trud.

Što se može bezbrižno jesti:

Buhtla s pekmezom - Buhtla je, kao i sve tjestenine, krcata ugljikohidratima koji pomažu pri obnovi mišićima, dok je pekmez bogat šećerima koji izazivaju porast inzulina u tijelu koji onda transportira hranu, glukozu, u sve izgladnjele mišićne stanice.

Sladoled - Ne samo da je sladak i da ga svi vole nego šećeri u njemu pomažu u izgradnji mišića, te pojačavaju lučenje inzulina, a time se sprečava razgradnja proteina kako bi se nadomjestila izgubljena energija.

Čokoladno mlijeko - Iznenađeni? Čokoladno mlijeko sadrži dovoljno proteina i ugljikohidrata da se potakne zdrava obnova iscrpljenih mišića. kravlje mlijeko sadrži 80 posto kazeinskih proteina i 20 posto sirutkinih proteina, te 20 do 25 grama ugljikohidrata.

15.12.2011. 10:59:18
http://metro-portal.hr/nezdrava-hrana-koja-steti-i-koja-koristi-nakon-vjezbanja/66404/