Metro-portal.hr

objavljeno 27.05.2013. 22:08:00
BRAVO MIKI MAJSTORE!

Nezaposlenost u Zagrebu porasla preko 60 posto u zadnje 4 godine

Bandićevo busanje u prsa njegovim navodnim dostignućima pada u vodu pred neumoljivim podacima

Bandićevi
Bandićevi "uspjesi" u infografici (Arhiva)

Milan Bandić voli u svakoj prilici hvaliti sebe kao osobu koja pokreće Zagreb, europski grad po mjeri njega i njegovih prijatelja. No, brojke sa Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokazuju ružnu istinu koju Bandić nikada neće priznati.

Naime, u gradu Zagrebu registrirana je 46.661 nezaposlena osoba,od toga broja 23.414 je nezaposlenih žena i 23.247 nezaposlenih muškaraca.

Broj nezaposlenih osoba u gradu Zagrebu u razdoblju od travnja 2009. godine do travnja 2013.godine porastao je za 61.17%. Najveći broj nezaposlenih osoba, njih 27.647, ima završenu srednju školu. 

Sjajnu infografiku na ovu temu napravio je portal infografika.hr, pa pogledajte detaljnije.

U sjajna postignuća gradonačelnika vrijedi izdvojiti i osnivanje Zagrebačkog Holdinga 2006. godine, umotvorine Bandića i Slobodana Ljubičića, kao institucije kojom će uspješno zaobići zakonsku odredbu o dozvoljenoj visini zaduženja jedinica lokalne samouprave.

Naime, u tom je trenutku Grad Zagreb bio maksimalno zadužen, pa je tada ulogu podizača kredita preuzeo Holding. Kako je Milan Bandić bio jedini član Skupštine i Nadzornog odbora Holdinga, a Ljubičić direktor, nije teško pogoditi što se dogodilo.

U analizi Instituta za javne financije lijepo se mogu vidjeti dostignuća navedenog dvojca: već prve godine Holding se zadužio za 1.5 milijardu kuna, da bi do kraja Bandićeve vladavine 2009. godine dug narastao na 6.5 milijardi kuna, bez uračunatih kamata. 

Od trenutka Bandićeve smjene iz Skupštine i Nadzornog odbora, Bandić svake godine samovoljno odlučuje koliko će plaćati Holdingu za ugovorene usluge, dovodeći ga u sve bezizlazniju situaciju kako bi mogao na sva usta prijetiti "sređivanjem situacije" kad se vrati na vlast u Skupštini. 

Kako Hrvati, a posebno Zagrepčani, imaju vrlo kratko političko pamćenje, ove su brojke već i zaboravili. Sjetit će ih se najesen, kad Bandić i njegov koalicijski partner HDZ zavedu strahovladu u Holdingu i podignu cijene komunalija u nebesa, jer neće moći plaćati dospjele obaveze. 

27.05.2013. 22:08:00
http://metro-portal.hr/nezaposlenost-u-zagrebu-porasla-preko-60-posto-u-zadnje-4-godine/78377/