Metro-portal.hr

objavljeno 31.12.2010. 17:32:55
SLUČAJNO IZLETJELO

Nezaboravne izjave svjetskih vođa u 2010.

Svjetski čelnici i poslovni ljudi i ove su godine davali nezaboravne izjave

Berlusconi je pokazao svoj smisao za humor
Berlusconi je pokazao svoj smisao za humor (Getty Images)

Na prvom mjestu te nepopularne ljestvice ove se godine našao čelnik British Petroleuma (BP) Anthony Hayward, tvrtke odgovorne za najveću ekološku katastrofu u povijesti SAD-a. U jednom intervjuu rekao je da su milijuni tona nafte, koji su iscurili u more iz nalazišta u Meksičkom zaljevu, samo 'kap u moru', što je izazvalo oštre reakcije američke javnosti.

Hayward je u trenutku kad je kriza bila najveća, odlučio uzeti nekoliko slobodnih dana da bi nadzirao sudjelovanje svoje privatne jahte u utrci milijunaša. Hayward je u listopadu bio prisiljen dati ostavku.

Bivši britanski premijer Gordon Brown u travnju je usred svoje kampanje zaboravio da ima uključen mikrofon te je iživciran pitao: 'Tko je ova nepodnošljiva žena?' Njemu se naime obratila Gillian Duffy, koja je sav život podupirala Brownovu stranku i koja je od njega tražila odgovore na pitanja o ulasku radnika iz istočne Europe u Britaniju.

Američki general Stanley McChrystal vrlo je neoprezno izjavio da se američki predsjednik Barack Obama osjeća 'neugodno zastrašen' kad razgovora s prvim ljudima američke vojske. Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs kazao je novinarima da je Obama bio 'vrlo, vrlo ljut'.

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič je na jednom sastanku vlade u prosincu kazao da još mora raditi na svom ukrajinskom jeziku, jer se nije mogao sjetiti riječi 'jelka' na ukrajinskom pa ju je izgovorio na - ruskom.

I na kraju, kao i već dug niz godina, na ovom se popisu našao i talijanski premijer Silvio Berlusconi koji je nastavio sa svojim uobičajenim smislom za humor izgovarajući nekorektne političke šale. 'Nedugo nakon Hitlerove smrti njegovi suradnici su shvatili da je Hitler još živ. Tražili su ga svagdje i napokon pronašli u dalekom selu u Andama. 'Fuehrer, morate se vratiti, demokracija je propala i svi čekaju na vas. Pošto su ga dugo uvjeravali, konačno su ga uvjerili. 'Ali imam jedan uvjet, rekao je Hitler. Ako se vratim, zaista ću biti zao'', izjavio je Berlusconi. (hina/metro-portal)

31.12.2010. 17:32:55
http://metro-portal.hr/nezaboravne-izjave-svjetskih-vodja-u-2010/53466/