Metro-portal.hr

objavljeno 18.06.2012. 20:46:51
ZDRAVLJE U KADI

Nevjerojatni učinci tople kupke

Topla kupka s mirišljavom pjenom ne samo da vas može psihički opustiti, već na nevjerojatne načine doprinosi vašem općem zdravlju

Fotografija vijesti

Svatko tko se voli namakati u kadi zna da vruća kupka opušta kako tijelo tako i dušu, a nedavno su znanstvenici otkrili da svakodnevno izležavanje u toploj vodi tokom osam tjedana ublažava tjeskobu i depresiju uspješnije nego lijekovi.

Ako vam relaksacija nije dovoljan razlog da tuširanje zamijenite toplom, pjenušavom kupkom onda će vam možda slijedeći medicinski razlozi promijeniti mišljenje:

Uklanja svrbež suhe kože - Kako bi ublažili svrbež i crvenilo koji nastaju zbog suhoće kože, u toplu ili vruću kupku ubacite čistu čarapu u koju ste stavili šaku ili dvije zobene kaše. Naime, spoj avenantramid iz zobi snažan je antioksidans koji blokira efekte citokina, proteina koji izazivaju upalne procese.

Jača mozak - Kupka u koju ste stavili eterična ulja učinit će puno više nego se poigrati s vašim osjetilima, ona će vam pojačati mentalne procese. Prema studiji objavljenoj u časopisu Alternative and Complementary Therapies ulje kadulje pospješuje pamćenje, dok eterično ulje bergamota uklanja stres.

Ublažava prehladu - Vruća voda može odčepiti nos i ublažiti bol u tijelu koja je neizbježni pratitelj prehlada i gripe. Uz to, namakanje u toploj vodi nas opušta, a tada se počinju lučiti endorfini, enzimi i neuroprijenosnici koji poput opijata ublažavaju bol.

Pomaže kod nesanice - Pad tjelesne temperature izaziva lučenje melatonina, hormona koji izaziva san, stoga brojni stručnjaci preporučaju da prije spavanja rashladimo posteljinu ili spavaću sobu. Kupanje u vrućoj vodi nam podiže temperaturu tijela i tako nam omogućava da lakše zaspemo i za najtoplijih dana u godini. 

18.06.2012. 20:46:51
http://metro-portal.hr/nevjerojatni-ucinci-tople-kupke/72038/