Metro-portal.hr

objavljeno 18.12.2009. 00:34:05
dnk analiza

Nevin čovjek u zatvoru prosjedio 35 godina

James Bain je u više navrata pokušavao dokazati da nije kriv za silovanje devetogodišnjaka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviant Art)
Nakon više od tri desetljeća iza rešetaka, u četvrtak je iz zatvora na Floridi izašao 54-godišnji James Bain, nakon što je DNK test pokazao da je nevino osuđen za otmicu i silovanje 9-godišnjeg dječaka 1974. godine.

"Gospodine Bain, vi ste sada slobodan čovjek. Čestitam!", rekao je sudac na kratkom saslušanju u Bartowu, u američkoj saveznoj državi Florida.

"Nisam ljut. Ja sam imao Boga u mislima. Znao sam da će me on jednoga dana osloboditi", rekao je novinarima Bain, noseći majicu s natpisom "Not guilty" (nije kriv).

Bainu, koji je afričkoameričkog podrijetla, bilo je 19 godina kad je osuđen na kaznu doživotnog zatvora pod optužbama za otmicu, provalu i silovanje.

Godine 1974., 9-godišnji Lake Wales iz Floride, žrtva silovanja, rekao je policiji da je napadač imao bujne zaliske i brkove. Nakon što mu je pokazano pet fotografija potencijalnih osumnjičenika, žrtva je izabrala Baina, navedeno je u policijskom izvješću.

Od 245 osoba u SAD-u koji su nakon DNK testiranja oslobođene iz zatvora, nitko nije više vremena proveo iza rešetaka od Baina, prema navodima "Projekta Nevinost", nacionalne udruge posvećene oslobađanju nepravedno osuđenih ljudi kroz takva testiranja.

Florida od 2001. ima zakon koji omogućuje ponovno DNK testiranje osuđenih. Bain je četiri puta podnosio rukom pisane zahtjeve za takvo testiranje, ali je svaki puta odbijen. Tek je peti pokušaj bio uspješan, uz pomoć odvjetnika organizacije "Projekt Nevinost", izjavio je za CNN nakon oslobađanja iz zatvora.

Florida je među američkim saveznim državama koje previđaju mogućnost isplate odštete nevino osuđenima i to 50.000 dolara za godinu zatvora, do najviše dva milijuna dolara. (hina/metro-portal)

18.12.2009. 00:34:05
http://metro-portal.hr/nevin-covjek-u-zatvoru-prosjedio-35-godina/28830/