Metro-portal.hr

objavljeno 04.12.2013. 09:01:00
HE HE

Neuredna djeca uče brže od uredne

Ako vam padne mrak na oči svaki put kad uđete u dječju sobu, evo jedne činjenice koja bi vas mogla donekle utješiti

Što musavije, to bolje
Što musavije, to bolje (Arhiva)

Neuredna djeca noćna su mora svakog roditelja, pogotovo kad kao male bebe počnu hranu razbacivati na sve strane oko sebe i igrati se s njom. Svaka mama poludi na to, no znanstvenici tvrde da je to zapravo dobar znak.

Nakon istraživanja provedenog na 16-mjesečnim bebama tijekom kojeg su pokušali shvatiti kako bebe uče riječi, znanstvenici su zaključili da je razbacivanje stvari i hrane oko sebe zapravo način na koji brže uče nazive tih stvari. 

Djeca lakše uče riječi za pojave, bića ili predmete koju su uvijek u istom, nepromijenjenom stanju, kao što su mama, tata, jabuka i slične riječi. Stvari koje mijenjaju oblik predstavljaju problem, pa je tako mlijeko malo u flaši, malo u čaši, malo u zdjeli ... 

Istraživanje je pokazalo da su djeca koja su stvari ili hranu razbacivala oko sebe lakše i brže naučile i te pojmove, bez obzira kako izgledale te stvari, jer su im sama mijenjala oblik i tako ih zapamtila.

Naravno, ne znači da je svako dijete koje razbacuje stvari oko sebe genijalac, no u svakom slučaju takav klinac brže spoznaje stvari i spremniji je na usvajanje novih znanja. Znamo da utjeha i nije nešto, ali možda je vaš mali prasac budući novi Einstein ...

04.12.2013. 09:01:00
http://metro-portal.hr/neuredna-djeca-uce-brze-od-urednih/81954/