Metro-portal.hr

objavljeno 15.05.2012. 18:04:00
ŽIVOTNI PARTNERI

Neudana prva dama po prvi put u Elizejskoj palači

Prema provedenoj anketi većina Francuza ne zamjera novome predsjedničkom paru što nisu službeno sklopili brak

Fotografija vijesti

Novinarka i životna partnerica novoizabranog francuskog predsjednika Valerie Trierweiler bit će prva neudana prva dama u Elizejskoj palači, prenosi Hina.

Kada je u utorak Hollande preuzeo predsjedničku dužnost od svoga prethodnika Nicolasa Sarkozyja i Trierweiler je preuzela ulogu od Carle Bruni-Sarkozy s kojom je dugo razgovarala te su se uz poljupce rastale na ulazu u palaču.

Za inauguraciju je 47-godišnja novinarka odabrala crnu haljinu i cipele s visokim potpeticama, što pristaje klasičnom stilu koji njeguje.

U brojnim intervjuima posljednih dana Trierweiler je naznačila na koji način kani obavljati svoju ulogu.

"Prva dama igra drugu ulogu i tako to valja prihvatiti. Meni to sasvim odgovara", rekla je Trierweiler koja je na inauguraciji stajala nekoliko koraka iza Hollandea dok je pozdravljao uzvanike.

Prema provedenoj anketi većina Francuza ne zamjera novome predsjedničkom paru što nisu službeno sklopili brak.

Upitana bi li na diplomatskoj razini njihov status mogao biti problem odgovorila je: "Moguće je ako se radi o posjetu Papi", no "iskreno, to nije pitanje koje bi me zabrinjavalo", rekla je.

Osim Vatikana, problem bi mogla predstavljati službena putovanja u vrlo religijske zemlje kao što su Saudijska Arabija, Indonezija, čak i Indija.

U petak će Trierweiler pratiti Hollandea na prvo putovanje u inozemstvo, u Washington te zatim na sastanak na vrhu G8 u Camp Davidu te na summit NATO-a u Chicagu.

Prema najavama Trierweiler bi trebala biti na ručku u petak sa suprugom američkog predsjednika Michelle Obamom u Washingtonu, a u Chicagu će posjetiti jednu školu te Institut za umjetnost.

Kao novinarka dobro je upoznata sa službenim putovanjima jer je i sama pratila program supruga šefova država, primjerice na summitima G8.

Profesionalno, nova francuska prva dama morat će izmijeniti svoj posao.

"Mislim nastaviti raditi novinarski posao što je moguće ako ne budem pratila francusku politiku", rekla je nedavno za časopis Elle. Mogla bi se tako opredijeliti za "intervjue poznatih stranih osoba".

Trierweiler je još zaposlenica tjednika Paris Match za koji je počela raditi 1989., nakon televizije Direct 8. Potječe iz skromne obitelji i snažno čuva svoju financijsku neovisnost te ustrajava da sama nastavi izdržavati trojicu svojih sinova od 15, 17, i 19 godina.

15.05.2012. 18:04:00
http://metro-portal.hr/neudana-prva-dama-po-prvi-put-u-elizejskoj-palaci/71010/