Metro-portal.hr

objavljeno 09.12.2009. 14:01:46
IZA VELIKODUŠNOSTI

Netanyahuov prijedlog već 'koristi' Palestincima

Medijsko eksponiranje izraleskog prijedloga privremene obustave gradnje židovskih naselja licemjerno prikriva eskalaciju nasilja na terenu

(Foto: electronicintifada.net/palestinemonitor.org)

Kada je izraelski premijer Benjamin Netanyahu krajem studenoga predložio desetomjesečni prekid izgradnje židovskih naselja na okupiranim palestinskim područjima, izjavio je kako taj plan "ima više prednosti od nedostataka" jer "nam omogućava da svijetu predstavimo jednostavnu istinu: izraelska vlada želi ući u pregovore s Palestincima."

Zaista besprijekoran prijedlog velikog mirotvorca koji je demokratski svijet odmah pozdravio kao jasnu potvrdu da Izrael zaista želi pravedan mir s Palestincima, svojim 'građanima' drugog reda.

Pozitivne reakcije bile su toliko glasno pozdravljane da su zaglušile sve koji su o tom koraku prema miru imali nešto realno za reći, drugim riječima kritike koje su u obzir uzimale realnost situacije koja vlada u okupiranim područjima.

Vrlo brzo je stigao i palestinski odgovor u kojem se traži potpuna obustava naseljavanja, što je oduvijek bio jedini palestinski zahtjev. No to je, očekivano, dočekano na nož. Uslijedile su izjave u kojima se ukazuje na palestinske opstrukcije pregovora unatoč velikodušnoj izraelskoj ponudi.

No, uskoro je postalo prilično jasno da će najveći problem biti ono od čega Palestinci koji žive u blizini naselja strepe svaki dan, a to su samovoljni židovski naseljenici koji su zbog prijedloga, naravno, potpuno poludjeli.

'Izdajom' od strane svoje židovske države, koja ima izraženu preferenciju naseljavanja okupiranih područja najzadrtijim radikalima, njihov nerijedak običaj teroriziranja Palestinaca, samo zato što su Palestinci koji ne žele otići sa zemlje na kojoj njihove obitelji žive već generacijama, dobio je novu komponentu. Sada se mogu prozivati 'borcima za pravdu' protiv prestrašnih sekularnih državnih odluka koje im oduzimaju 'Bogom dano pravo' na Yisra'el.

Naseljenici su od Netanyahuovog prijedloga intenzivirali aktivnosti 'obrane' svoje zemlje od nevjernih Arapa. Diljem Zapadne obale divlje fašistoidne skupine naseljenika od onda pale i ruše maslinike i teroriziraju 'goyeme'.

Iako su u velikoj mjeri, kako teroristima to i priliči, ove skupine dobro naoružane jer im to zbog osobne zaštite propisuje zakon, izraelska vojska svesrdno ih čuva kako 'obrana' ne bi bila ugrožena kakvim divljim Arapom koji se drznuo pokušati zaustaviti uništenje svega što je cijeli život teškom mukom stvarao.

Vođe naseljenika, a većinom se radi o rabinima dobro upoznatima s Halachom (židovskim zakonima), procijenili su da je opravdano napadati Palestince i njihovu imovinu kako bi prosvjedovali protiv svoje 'necionističke' vlade koja ih je izdala.

Posljednji zabilježeni primjer, a bilo ih je i nesumnjivo će ih biti još, zbio se u selima Jourtel Shama'a i Salmouna u okolici Betlehema. Tamo je u nedjelju upala naoružana grupica naseljenika te u naletu domoljublja posjekla a zatim zapalila pedesetak stabala maslina koje su nerijetko jedini izvor prihoda palestinskim seljacima. Ono što je lokalne Palestince najviše naljutilo je to da je u neposrednoj blizini bila ophodnja izraelske vojske koja je cijeli događaj mirno promatrala ne poduzimajući ništa.

"Naseljenici i vojnici su jednaki. Naseljenici dolaze i obavljaju svoj prljavi posao, a vojnici ih mirno promatraju i štite. Oni koji tvrde da se vojska trudi zaustaviti naseljenike lažu. Među te dvije skupine postoji potpuna koordinacija", rekao je jedan od Palestinaca za lokalne medije.

Iza te izjave 'krije se' vrlo jasan opis realne situacije na terenu. Dok Netanyahu u svjetskim medijima 'trpi' salve hvale cjelokupne međunarodne zajednice zbog svojih prodemokratskih mirotvornih koraka, tamo gdje kamera najčešće nema nastavlja se rad na onome što se po svim kriterijima može definirati jedino kao - etničko čišćenje.

Jedan Palestinac dao je vjerojatno najbolji opis situacije kada je rekao da su naseljenici glava, a vojska rep iste zmije.

Stvari funkcioniraju vrlo jednostavno. Naseljenici, po savjetima svojih vjerskih vođa i uz zaštitu vojske, uništavaju jedine izvore prihoda Palestincima ostavljajući ih pred 'izborom' da odsele, postanu židovi drugog reda ili ostanu ono što već generacijama jesu ali po cijenu degradiranja na razinu 'potrčka' koji će biti prosjak i živjeti od milosti koja će kasnije još i poslužiti tim istim naseljenicima da se proglase dobročiniteljima i pomagačima potrebitima kako vjera i nalaže.

Potpuno je jasno da prijedlog o prekidu gradnje, koji se ionako odnosi samo na mali dio ilegalnih naselja, nema drugu svrhu od one koju su svjetski mediji zdušno potencirali - prikaz poštivanja 'savjeta' koje je SAD dao svom velikom prijatelju Izraelu.

Tomu u prilog ide i činjenica da su izraelske okupatorske vlasti nepuna 24 sata nakon Netanyahuovog prijedloga odlučile kako će na području Zapadne obale izgraditi desetke 'stambenih jedinica'. Čak su i izraelski novinari, i to oni koji inače nisu previše skloni kritici vlasti, o svemu pisali kao o dobrom marketinškom triku koji se odvija uz maksimalnu suradnju vlasti i naseljenika.

U isto vrijeme palestinske vlasti, o kojima se također ima podosta za reći ali to za ovaj slučaj nije toliko bitno, prozivaju se za opstrukciju pregovora i prikazuju kao jedini krivci za skretanje s puta prema bliskoistočnome miru.

Na kraju bi se, uz malo medijske pomoći i eskalaciju divljaštva, moglo dogoditi ono što je već mnogo puta viđeno - nasilna reakcija od strane onih koji već dugo vremena žive na potpunom rubu, egzistencije, živaca i kontrole. A tada će se, kako je također već mnogo puta viđeno, bez ikakve rasprave jednostrano osuditi palestinsko nasilje protiv 'miroljubivih' Izraelaca koji samo žele živjeti svoje živote. I krug će opet biti zatvoren, a prijedloga za nekakve izraelske ustupke neće se moći čuti ni od koga, a ponajmanje onih koji danas hvale novi izraelski pokušaj "pružanja ruke pomirenja".

Piše: Domagoj Kerečin
09.12.2009. 14:01:46
http://metro-portal.hr/netanyahuov-prijedlog-vec-koristi-palestincima/28203/