Metro-portal.hr

objavljeno 03.06.2010. 23:26:50
MEĐUNARODNI PRITISAK

Netanyahu razmišlja o popuštanju blokade Gaze

Izraelski premijer bi trgovačkim brodovima mogao dopustiti da uđu na palestinsko područje uz uvjet da se njihov teret prethodno pregleda

Benjamin Netanyahu Pojas Gaze
Benjamin Netanyahu Pojas Gaze (Getty Images)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu razmišlja o popuštanju blokade Pojasa Gaze, objavile su u četvrtak navečer dvije izraelske televizijske mreže.

Kako javlja javna televizija, Netanyahu bi trgovačkim brodovima mogao dopustiti da uđu na palestinsko područje, uz uvjet da se njihov teret prethodno pregleda.

Privatni Kanal 10 javlja pak da bi civilni teretni brodovi mogli slobodno prolaziti nakon provjere u kojoj bi sudjelovali predstavnici međunarodne zajednice.

Dvije televizijske mreže rekle su da se Netanyahu nada kako će tako spriječiti dopremu oružja u Pojas Gaze, ali i međunarodni pritisak i kritike na račun Izraela.

Izrael se našao na meti kritika sa svih strana nakon krvavog napada izraelskih specijalaca na humanitarni konvoj za Gazu koji je htio probiti blokadu Pojasa Gaze.

Blokada je na snazi otkako je Hamas 2007. preuzeo vlast u Pojasu Gaze, otjeravši stranku Fatah predsjednika Palestinske samouprave Mahmuda Abasa. (hina/metro-portal)

03.06.2010. 23:26:50
http://metro-portal.hr/netanyahu-razmislja-o-popustanju-blokade-gaze/41712/