Metro-portal.hr

objavljeno 05.06.2012. 07:56:00
NUKLEARNO ORUŽJE

Netanyahu: Nove podmornice vrlo su važne Izraelu

Njemački časopis Der Spiegel ustvrdio je u broju od ponedjeljka da Izrael oprema njemačke podmornice krstarećim raketama s nuklearnim bojnim glavama

Fotografija vijesti

Podmornice kupljenje u Njemačkoj od neizmjerne su važnosti Izraelu, rekao je njemačkim medijima izraelski premijer Benjamin Netanyahu, nakon što je Der Spiegel objavio kako će nositi nuklearno oružje, prenosi Hina.

"Prodajom nove podmornice Njemačka je pokazala da je sigurnost Izraela za nju važna", rekao je Netanyahu u intervjuu za dnevnik Bild, čiji su dijelovi na njemačkom objavljeni u ponedjeljak navečer.

"To je važan doprinos našoj nacionalnoj sigurnosti", dodao je.

"Veliki je uspjeh izraelske države da se sami možemo braniti od svake prijetnje", rekao je premijer.

U dijelovima intervjua objavljenim u ponedjeljak navečer ne govori se o nuklearnoj opremi tih podmornica.

Njemački časopis Der Spiegel ustvrdio je u broju od ponedjeljka da Izrael oprema njemačke podmornice krstarećim raketama s nuklearnim bojnim glavama.

Berlin je uporno nijekao da bi te podmornice mogle biti dio izraelskog nuklearnog arsenala. No, po istom izvoru, bivši visoki dužosnici u njemačkom ministarstvu obrane izjavili su da je vlada ustvari uvijek mislila da jurišne podmornice klase Dolphin Izrael oprema atomskim streljivom.

Socijaldemokratska oporba u Njemačkoj zatražila je objašnjenje od vlade Angele Merkel.

Glasnogovornik kancelarkina ureda Steffen Seibert nije opovrgnuo informaciju, kazavši samo da vlada ne sudjeluje u "nagađanjima" o "naknadnom opremanju" tih podmornica.

Njemačka je već isporučila tri podmornice a još tri treba isporučiti do 2017.

Izrael koji nije potpisnik ugovora o neširenju nuklearnog oružja (TNP) nikada nije ni potvrdio ni demantirao da posjeduje nuklearno oružje i takvu politiku službeno naziva "namjerno neodređenom".

Židovska država uglavnom se smatra jedinom nuklearnom silom u regiji.

05.06.2012. 07:56:00
http://metro-portal.hr/netanyahu-nove-podmornice-vrlo-su-vazne-izraelu/71662/