Metro-portal.hr

objavljeno 20.05.2011. 22:58:08
PLJUSKA OBAMI

Netanyahu ne namjerava prihvatiti granice iz 1967.

Benjamin Netanyahu susreo se s Obamom i odlučno odbacio granice iz doba primirja 1967.

Obama i Netanyahu
Obama i Netanyahu (Getty Images)

Granice iz doba primirja 1967. ostavile židovsku državu s "neobranjivim" granicama, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu na susretu s američkim predsjednikom Barackom Obamom u Ovalnom uredu, prenosi Hina.

"Premda je Izrael spreman na velikodušne ustupke radi mira, ne može se vratiti na granice iz 1967., jer su te granice neobranjive", rekao je Netanyahu koji je tako dao pljusku američkom čelniku pred novinarima i kamerama nakon susreta koji je potrajao više od dva sata.

"Mir utemeljen na opsjenama na koncu će se razbiti o stijene bliskoistočne stvarnosti. Trajan mir može se temeljiti jedino na stvarnosti i nepobitnim činjenicama. Da bi se postigao mir, Palestinci moraju prihvatiti neke temeljne činjenice", istaknuo je.

"Nemamo puno prostora za pogrješku, budući da, gospodine predsjedniče, povijest neće pružiti novu šansu Židovima", dodao je.

Odgovor je došao 24 sata pošto je američki predsjednik naljutio svog saveznika zauzevši se prvi put za palestinsku državu s granicama iz 1967. Govoreći novinarima nakon susreta Obama je rekao kako je ponovio mirovna "načela" koja je izložio u četvrtak u govoru o Bliskom istoku.

Obama je prihvatio dugo postavljani palestinski zahtjev da država koju žele na okupiranoj Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze treba biti uglavnom iscrtana po crtama koje su postojale prije rata 1967. u kojem je Izrael osvojio te teritorije i istočni Jeruzalem.

Obama je ranije priznao da postoje "neki nesporazumi" s Izraelom glede mirovnog procesa i upozorio je da stanje na Bliskom istoku krije prigode, ali i "opasnosti". Netanyahu je pak rekao da palestinski čelnik Mahmud Abas mora izabrati između saveza s islamističkim pokretom Hamasom i mirom s Izraelom.

Osvrnuvši se na stanje u Siriji, koja graniči s Izraelom i gdje režim u krvi guši narodnu pobunu, Obama je istaknuo da je ono razlog za "veliku zabrinutost" i za Izrael i za Sjedinjene Države.


20.05.2011. 22:58:08
http://metro-portal.hr/netanyahu-ne-namjerava-prihvatiti-granice-iz-1967/59094/