Metro-portal.hr

objavljeno 11.09.2012. 18:40:00
BEZ PRESEDANA

Netanyahu napao SAD

Netanyahu se obrušio na američku administraciju zato što je odbacila njegov zahtjev da Iranu odredi konkretne rokove koje mora ispoštovati

Benyamin Netanyahu je nestrpljiv
Benyamin Netanyahu je nestrpljiv (Arhiva)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u utorak je rekao da su SAD izgubile moralno pravo da spriječe Izrael da poduzme mjere protiv iranskog nuklearnog programa jer su odbile zauzeti čvršće stajalište spram Teherana.

Netanyahu se obrušio na američku administraciju zato što je odbacila njegov zahtjev da Iranu odredi konkretne rokove koje mora ispoštovati.

"Svijet Izraelu poručuje - Stanite, ima još vremena. A ja pitam - Što da čekamo? Dokad da čekamo?", rekao je Netanyahu u izjavi nakon koje se mogući izraelski napad na Iran čini realnijim.

"Oni u međunarodnoj zajednici koji ne žele Iranu povući crvenu crtu nemaju moralno pravo povlačiti crvenu crtu pred Izraelom", rekao je Netanyahu na konferenciji za novinare nakon sastanka s bugarskim premijerom Bojkom Borisovom.

Netanyahu več dugo želi da administracija predsjednika Baracka Obame zauzme oštriji stav prema Iranu i odredi mu jasne rokove za prekid programa obogaćivanja urana, ali je amerilka državna tajnica Hillary Clinton u ponedjeljak rekla kako SAD ne namjerava postavljati rokove u budućim razgovorima s Iranom, ustvrdivši da još ima vremena za diplomatsko rješenje.

Netanyahuovi odnosi s Obamom već su dugo napeti zbog Irana i drugih pitanja, poput gradnje židovskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, ali nikad dosad ta razmimoilaženja nije stavio u kontekst moralnosti.

Na internetskoj stranici izraelskog dnevnika Haaretza stoji ocjena da je Netanyahu "napao američku vladu na način bez presedana".

11.09.2012. 18:40:00
http://metro-portal.hr/netanyahu-napao-sad/73842/