Metro-portal.hr

objavljeno 22.05.2011. 18:06:35
NARUŠENI ODNOSI

Netanyahu: Mediji su prenapuhali nesuglasice s Obamom

Netanyahu nastoji obuzdati ljutnju prema američkom predsjedniku i smanjiti nastalu štetu

Netanyahu i Obama
Netanyahu i Obama (Getty Images)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je kako ne postoji kriza u izraelsko-američkim odnosima, prenosi Hina. "Izvještaji o neslaganju veoma su prenapuhani", prenio je u subotu glasnogovornik Netanyahuove riječi. Obama se u međuvremenu priprema za govor na godišnjoj skupštini proizraelskih lobista iz organizacije AIPAC-a u Washingtonu.

"Istina je da postoje neslaganja u mišljenju, ali ta su (neslaganja) među prijateljima", prenio je glasnogovornik riječi izraleskoga premijera.

Čini se, piše Reuters, da Netanyahu nastoji obuzdati ljutnju prema američkom predsjedniku i smanjiti štetu nastalu u petak njihovim otvorenim neslaganjem oko teritorijalnih startnih pozicija u mirovnim pregovorima koji bi morali na kraju dovesti do stvaranja nezavisne palestinske države.

Obama je bio predložio da se počne na temelju izraelskih granica iz 1967., a taj je prijedlog naišao na glasno negodovanje u Izraelu. Jedna je desničarska skupina za nedjelju sazvala i prosvjede protiv Obame pred američkim veleposlanstvom u Tel Avivu.

No neki izraelski mediji postavljaju pitanje je li i sam Netanyahu potaknuo tu krizu.

Iako se činilo da je izraelski premijer iznenađen Obaminim govorom, u nedjelju su objavljeni tekstovi koji pokazuju da je za prijedlog znao 24 sata ranije te da je nazvao Washington i pokušao Obamu nagovoriti da se predomisli, ali bez uspjeha.

22.05.2011. 18:06:35
http://metro-portal.hr/netanyahu-medjii-su-prenapuhali-nesuglasice-s-obamom/59145/