Metro-portal.hr

objavljeno 22.12.2009. 10:00:22
PRITISCI

Netanyahu još ne zna hoće li pristati na zahtjeve za razmjenu Gilada Shalita

Hamas traži oslobađanje tisuću svojih pripadnika iz izraelskih zatvora što većina Izraelaca ne podržava

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu održao je u ponedjeljak maratonske, gotovo cjelodnevne razgovore sa svojim ministrima, ali nakon toga ipak nije najavljena razmjena zatvorenika s Hamasom koja bi osigurala oslobađanje izraelskog vojnika Gilada Shalita.

U priopćenju koje je izdao Netanyahuov ured kaže se samo da je izraelski čelnik dao upute svom pregovaračkom timu za nastavak napora za vraćanje kući 23-godišnjeg vojnika koji je u Hamasovom zarobljeništvu od 2006. Čini se da se izraelski premijer i dalje nećka oko prihvaćanja uvjeta koje Hamas traži za razmjenu.

Nije poznato hoće li se Netanyahu ponovno sastati sa svojim ministrima u utorak.

Giladov otac Noam Shalit rekao je novinarima nakon susreta s Netanyahuom da bi konačna odluka o dogovoru s Hamasom trebala biti donesena do utorka.

Hamas traži oslobađanje tisuću svojih pripadnika iz izraelskih zatvora, među kojima su i oni odgovorni za napade u kojima su ubijeni deseci Izraelaca. Shalitovi roditelji pojačali su javnu kampanju kako bi se provela takva razmjena uz argument da će u protivnom njihov sin umrijeti.

Za Netanyahua, desničara koji je svoju političku karijeru izgradio na čvrstom i nepokolebljivom odnosu prema militantima, oslobađanje Hamasovih zatvorenika nije nimalo laka odluka. "Hoće li Netanyahu odbaciti načela za koja se zalagao godinama i saslušati apel Shalitove obitelji", zapitao se danas list Yedioth Ahronoth.

Premijer se nalazi i pod pritiskom obitelji Izraelaca koji su stradali u Hamasovim napadima i koji za razmjenu ne žele niti čuti. Tome se protive i desničarski članovi Netanyahuove vlade.

Dobri poznavatelji Hamasa tvrde kako je jako malo vjerojatno da će taj islamski militantni pokret, na vlasti u Gazi, popustiti u svojim zahtjevima. (hina/metro-portal)

22.12.2009. 10:00:22
http://metro-portal.hr/netanyahu-jos-ne-zna-hoce-li-pristati-na-zahtjeve-za-razmjenu-gilada-shalita/29140/