Metro-portal.hr

objavljeno 15.08.2010. 21:45:00
GEOSTRATEŠKA BOMBA

Nestašica fosfora za 20 godina mogla bi pokrenuti apokalipsu

Brinu nas klimatske promjene i nestašica nafte, a život izravno ovisi o fosforu kojeg ima sve manje

fosfatno gnojivo
fosfatno gnojivo (Shutterstock)

Fosfor se nalazi u svim živim organizmima i sastavni je gradivni dio kostiju, zubi te RNA I DNA nukleinskih kiselina, a ključan je i u poljoprivredi i stočarstvu jer omogućuje rast biljaka i životinja. Još je davne 1959. godine biokemičar Isaac Asimov zaključio da se "živa bića mogu razmnožavati dokle god na Zemlji postoje dovoljne količine fosfora".

U prirodi nije predviđen element koji bi mogao zamijeniti fosfor, a prema sadašnjim bi projekcijama za 20 godina moglo doći do prve ozbiljne nestašice fosfatnog gnojiva koje je neizbježno u proizvodnji hrane. Pretpostavlja se da se danas polovica proizvedene hrane temelji upravo na tom gnojivu te da bi nestašica mogla dovesti do kaosa, ratova, masovnog umiranja pa i konačne apokalipse.

>>5 scenarija za smak svijeta

Na važnost fosfatnog gnojiva upozorava naizgled bezazlen sukob koji se prije dvije godine dogodio u Indiji - stotinjak poljoprivrednika blokiralo je prometnice u zemlji, palilo autobuse i pljačkalo prodavaonice zbog čega je došlo do nasilnog obračuna s policijom. Poljoprivrednici nisu tražili novac već upravo mineralno gnojivo bez kojeg nisu uspijevali proizvesti odgovarajuće količine hrane.

"Fosfor je postao geostrateška bomba. Dobivanje kontroliraju samo tri zemlje, odnosno Maroko, Kina i SAD. Brinemo se za naftu, ali bi se zapravo trebali brinuti za fosfor", tvrdi Dana Cordell s Instituta za održivu budućnost. Zanimljivo je da je američka studija još 1970. upozorila da je "fosfor neizbježan za nacionalnu sigurnost" zbog čega se "potrebno pobrinuti za opskrbu" pri čemu je moguća i uporaba vojne sile. Amerikanci su nekada prednjačili u proizvodnji fosfora, ali ga danas sve više moraju uvoziti iz Maroka, a pretpostavlja se da će za 25 godina u potpunosti ovisiti o uvozu.

"Potražnja za fosforom će 2030. premašiti ponudu. Tada ćemo dosegnuti vrhunac proizvodnje nakon čeka nas čeka pad u nepoznato", tvrdi Dana Cordell u svojoj disertaciji "The Story of Phosphorus". Među mogućim rješenjima se spominje ponovna upotreba već iskorištenog fosfora, tj. njegovo filtriranje iz urina.

15.08.2010. 21:45:00
http://metro-portal.hr/nestasica-fosfora-za-20-godina-mogla-bi-pokrenuti-apokalipsu/46194/