Metro-portal.hr

objavljeno 11.11.2009. 21:48:29
što se zbilo?

Nestanak struje potpuno izbezumio Brazilce

Vlasti su naredile hitnu istragu nakon što je 70 milijuna Brazilaca ostalo bez struje u najgorem kvaru u zadnjih desetak godina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (MWN)

Gradovi su trenutno utonuli u kaos nakon što su bez struje ostale bolnice, podzemne željeznice i semafori u bogatim južnim područjima zemlje, uključujući Sao Paulo i Rio de Janeiro. Policija je odmah mobilizirala stotine dodatnih policajaca i uputila ih na ulice, bojeći se da će nestanak struje potaknuli val kriminala.

Naglo ispadanje hidroelektrane na rijeci Itaipu oko 22 sata po lokalnom vremenu ostavilo je 18 od 26 brazilskih država bez struje nekoliko sati, a nešto kraće je mrak trajao u susjednom Paragvaju. Inače, brana Itaipu osigurava 20% ukupne potrošnje Brazile i 90% u Paragvaju.

Točan razlog ispada brane iz sustava još uvijek se ne zna, ali radi se o velikoj blamaži za zemlju koja će ugostiti Svjetsko prvenstvo u nogometu 2014. i Olimpijske igre 2016. godine.

Brazilski ministar energetike Edison Lobão prvo je ustvrdio da bi krivac mogla biti oluja koja je prekinula tri odvodne linije elektrane. U kasnijem priopćenju brazilske energetske kompanije takve su spekulacije zanijekanje.

Svjedoci tvrde da su tisuće ljudi bile zarobljene u dizalima i vagonima podzemne željeznice, pa su putnici morali razvaljivati vrata i pješačiti prugom kako bi se izvukli do stanica.

Ulice su bile osvjetljene samo svjetlima automobila i rijetkih zgrada koje imaju vlastite generatore struje. Restorani i kafići zatvorili su vrata u strahu od pljačke.

Građani Rija najviše su se zabrinuli zbog lošeg imidža koji ovakvi događaji mogu dati njihovom gradu. Vlasnik kafića Fernando Duarte kaže: „Ovo se ne bi smjelo događati u gradu koji će biti domaćin nogometnom prvenstvu svijeta i Olimpijadi. Treba hitno saznati što se dogodilo i osigurati se da se ne ponovi."

Možda je znakovito da je pred par dana CBS izvjestio o nekoliko manjih nestanaka struje koje su izazvali hackeri.

Upitali smo građane Rija boje li se da će u Brazilu biti još ovakvih nestanaka struje?

Rodrigo de Souza, 28, agent za prodaju nekretnina

Da. Jučer sam gotovo zdrobio svoj auto izbjegavajući nesreću kraj sebe. Bio je potpuni kaos.!

 

João Alberto Lopes, 63, menadžer

Mislim da ne, jučerašnji su događaji rijetki. Brazil je u zadnje vrijeme unaprijedio svoju infrastrukturu, pa se ovakvi problemi vjerojatno neće ponoviti.

Patricia Pereira Araujo, 38, recepcionerka

Da. Sinoć sam se jako preplašila pljačke ili nesreće, jer sam čula da je za vrijeme mraka bilo puno nasilja.

Piše: Lia Hama/MWN
11.11.2009. 21:48:29
http://metro-portal.hr/nestanak-struje-izbezumio-brazilce/26242/