Metro-portal.hr

objavljeno 06.06.2010. 13:40:00
VATIKAN PORUČIO

Nestanak kršćana značio bi veliki gubitak za pluralizam na Bliskom istoku

Benedikt XVI. je istaknuo na misi u Nikoziji "veliku patnju" koju su proživjeli kršćani u regiji te njihovu "neprocjenjivu ulogu" u životu i povijesti regije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Nestanak kršćana predstavljao bi gubitak za pluralizam koji je oduvijek karakterizirao zemlje Bliskog istoka, tvrdi Vatikan u radnom dokumentu za sinodu o Bliskom istoku koji je objavljen u nedjelju tijekom boravka pape Benedikta XVI. na Cipru.

U dokumentu se navodi da su palestinsko-izraelski sukob, politička nestabilnost u Libanonu i rat u Iraku glavni razlozi zbog kojih kršćani napuštaju tu regiju. Također se upozorava na "struju ektremizma" koju je proizveo rast "političkog islama".

Benedikt XVI. je istaknuo i na na misi u Nikoziji "veliku patnju" koju su proživjeli kršćani u regiji te njihovu "neprocjenjivu ulogu" u životu i povijesti regije. Izrazio je nadu da će se "njihova prava sve više poštivati", te da neće "više nikada ni na koji način biti diskriminirani".

Papa je tijekom posjeta Cipru kazao da će bliskoistočna sinoda, koja će se od 10. do 24. listopada održati u Vatikanu, "razmišljati o presudnoj ulozi kršćana na tom području, obodriti ih da svjedoče Evanđelje i pridonijeti promicanju dijaloga i širenju suradnje među kršćanima na tom području". (hina/metro-portal)

06.06.2010. 13:40:00
http://metro-portal.hr/nestanak-krscana-znacio-bi-veliki-gubitak-za-pluralizam-na-bliskom-istoku/41901/