Metro-portal.hr

objavljeno 04.12.2011. 07:54:00
SVI PO SVIJEĆE!

Nestaje struje zbog solarne oluje?

Stručnjake osiguravajućeg društva Alianz brine prestojeći ciklus olujne solarne aktivnosti koji bi mogao naštetiti električnim transformatorima

Fotografija vijesti

Njemačka osiguravateljsko društvo Alianz izdalo je priopćenje u kojem upozorava da bi prestojeći ciklus solarne aktivnosti mogao prestavljati prijetnju osjetljivoj energetskoj strukturi širom svijeta. Naime, Sunce prolazi kroz jedanaestogodišnji ciklus normalne aktivnosti, a sljedeće razdoblje snažnih solarnih aktivnosti očekuje se 2012. i 2013.

U priopćenju Alianza se kaže da bi visoko rizična solarna oluja, koju nije lako predvidjeti zbog toga što se rijetko javlja, mogla izazvati nestanke električne energije i ekonomske gubitke od preko milijardu dolara, te da je najpesimističniji scenarij još gori.

"Ono što slijedi u ovom trenutku je loše vremensko razdoblje u svemir", rekao je stručnjak za solarnu fiziku sa britanskog Sveušilišta Lancaster Jim Wilde za agencijuReuters. 

Velika eksplozija na površini Sunca mogla bi  osloboditi milijarde tona vrelog plina pri brzini od milijun milja na sat, a kada bi taj plin pogodio magnetno polje Zemlje, pokrenuo bi veliku solarnu oluju.

Ozbiljnost mogućeg poremećaja privukla je pažnju stručnjaka iz osiguravajućeg sektora, kao i institucija zaduženih za državnu sigurnost.

"Ukoliko zamislite da dijelovi zemalja ili kontinenata tjednima, ili čak mjesecima, ne bi imali struju... onda je to ozbiljna stvar", naveo je Wilde.

Velik je problem komplicirano predviđanje  koliko često se događaju ozbiljni solarni događaji. 

Kratak vremenski rok koji sateliti imaju za otkrivanje poremećaja također predstavlja smetnju prevenciji štete nastale zbog solarnih oluja. Trenutno nijedan satelit nije dovoljno blizu Sunca da bi dao upozorenje u roku dužem od sat vremena prije nego što do oluje dođe, objasnio je Wilde. 

Modernizacija satelita koja bi ljudima na Zemlji dala više vremena da se pripreme za opasnost koštala bi oko milijardu dolara, dodao je Wilde.

04.12.2011. 07:54:00
http://metro-portal.hr/nestaje-struje-zbog-solarne-oluje/66054/