Metro-portal.hr

objavljeno 19.07.2011. 19:14:25
CADBOROSAURUS

Nessie s Aljaske ponovno snimljena?

Navodna divovska morska zmija iz zaljeva Cadboro na novom videu koji će prikazati Discovery Channel

Uz Ogopoga u jezerima, pokazuje se i Cadborosaurus u moru
Uz Ogopoga u jezerima, pokazuje se i Cadborosaurus u moru (Wikipedia)

Aljaska možda ima vlastitu verziju čudovišta iz Loch Nessa, po istaknutim kriptozoolozima koji tvrde da imaju video snimku koja pokazuje tajanstvenu morsku životinju, za koje vjeruju da je Cadborosaurus, izvjestila je u utorak američka TV mreža MSNBC News.

U značenju "reptil" ili "gušter" iz zaljeva Cadboro, "Cadborosaurus willsi" navodno je divovska morska zmija iz Tihog oceana i eventualno drugih regija. U svjedočenjima se općenito opisuje kao stvorenje dugoga vrata, konjske glave i velikih očiju, te grba na leđima koje mu vire iz vode.

Snimke koje su načinili ribari s Aljaske 2009. godine, svoj će javni debi imati na "Hillstrandedu", novom kanalu TV mreže Discovery, a bit će emitirane u utorak navečer u 21 sat po istočnoameričkom vremenu.

"Ja sam prilično impresioniran videom", izjavio je za Discovery News Paul LeBlond, bivši šef Odjela za znanosti zemlje i oceana na kanadskom sveučilištu British Columbia. "Iako je snimljen u kišnim okolnostima, s broda na nemirnom moru, vrlo je autentičan", rekao je LeBlond.

LeBlond, koautor knjige "Cadborosaurus: Preživjeli iz dubina", rekao je da je životinja "u najmanju ruku slična plesiosauru", misleći na morske reptile mesoždere koji su izumrli na kraju razdoblja krede, posljednjeg razdoblja u mezozoiku, koje je trajalo od 145.5 do 65.5 milijuna godina prije nove ere.

Pojavljivana Cadborosaurusa bila su prijavljena i puno prije. Godine 1937. navodno je tijelo te životinje pronađeno u trbuhu kita kojeg su ulovili kitolovci iz kitolovačke stanice Naden s otoka Queen Charlotte u kanadskom arhipelagu Britanske Kolumbije. Uzorci životinje dovedeni su u pokrajinski muzej u Victoriji, gdje je kustosica Francis Kermode zaključila da pripadaju fetusu plavog kita. Ostaci životinje kasnije su nestali. James Wakelun, radnik u kitolovačkoj stanici, prošle je godine izjavio da tijelo tog stvorenja "nije bio fetus kita".

19.07.2011. 19:14:25
http://metro-portal.hr/nessie-s-aljaske-ponovno-snimljena/61464/