Metro-portal.hr

objavljeno 19.03.2017. 08:01:00
KOMENTAR

Nespretni Trump sa suverenom Merkel

Trump je djelovao napeto, smatra komentator DW-a Miodrag Šorić. A Angela Merkel još uvijek uživa veliki ugled u SAD-u - i mogla bi u budućnosti pomoći američkom predsjedniku

Merkel je suvereno nadigrala Trumpa
Merkel je suvereno nadigrala Trumpa (Twitter)

Samo da se ne zabrlja odmah na početku! Njemačka kancelarka Merkel i američki predsjednik Trump su si dali u zadatak istaknuti ono što ih povezuje i u čemu se slažu, a razilaženja u stavovima marginalizirati ili uopće ne spominjati. I toga se su držali, pogotovo pred novinarima. Pri čemu je ipak upalo u oči da je domaćin bio vrlo napet. Što nije nikakvo čudo.

Trenutno mu u Washingtonu ništa ne polazi za rukom - ni na području politike prema doseljenicima ni kod teme tajnih službi niti u reformi zdravstva. Najmanje mu sada još treba i neki "kiks" s jednom od po službi najstarijih šefica i šefova vlade na svijetu. A iako se mnogim Amerikancima politika Angele Merkel prema izbjeglicama ne sviđa, kancelarka u Washingtonu još uvijek uživa veliki ugled. SAD-u prije svega imponira gospodarska snaga Njemačke.

Male pobjede

Trump je treći američki predsjednik s kojim Merkel ima posla i s kojim mora naći zajednički jezik. A to na prvom sastanku i nije tako loše fukcioniralo. Suvereno nastupajući, kancelarka je odradila sve točke sa svoje liste: zajedničke vrijednosti, važnost NATO-a, otvorene granice u EU-u, slobodnu trgovinu, želju za boljim odnosom s Rusijom - ali tek kada se riješi kriza u Ukrajini. Uz jedno jedino podbadanje: bolje je da razgovoramo jedno s drugim nego da govorimo jedno o drugome. Ta strelica bila je nesumnjivo aluzija na dijelom bezobraznu kritiku predsjedničkog kandidata Trumpa na račun Angele Merkel koju se Trump sada trudio potisnuti u zaborav. Prema svojoj gošći je bio upadljivo ljubazan i pristojan.

Obje strane su onoj drugoj prepustile male "pobjede": Merkel je još jednom obećala da će izdvojiti više sredstava za obrambene zadaće, a Trump je bezrezervno podržao NATO-savez. No, unatoč tome je oboje čelnika ustrajalo na svojim stavovima oko drugih važnih tema. Trump za vrijeme tiskovne konferencije niti jednom riječju nije spomenuo planirani sporazum o slobodnoj trgovini s Europom. Kancelarka je, s druge strane, naglasila da bi od njega profitirale obje strane. Otvorena rasprava se sigurno vodila iza zatvorenih vrata.

Stavovi njemačke kancelarke o važnim političkim temama su dobro poznati: njezino divljenje prema SAD-u, predanost ideji NATO-a i Europske unije i inzistiranje na vrijednostima zapadnog društva. Ali Donald Trump je taj koji je svojim izjavama u posljednje vrijeme sijao sumnje o dosljednosti svojih političkih stavova. Sada ga iskusni političari poput Merkel i japanskog šefa vlade malo-pomalo "stavljaju u red". Funkcija je ipak ta koja čini državnika, a ne obrnuto.

Nakon ovog prvog sastanka Trumpa i Merkel uslijedit će novi. Od ovoga se nisu mogli očekivati nikakvi konkretni rezultati. Trump se još traži u ulozi predsjednika. Angela Merkel bi mu u tome trebala pomoći tamo gdje to njemački interesi dozvoljavaju. Jer raskol zapada ne bi na kraju koristio nikome, pa ni neprijateljima.

Piše: Miodrag Šorić/DW
19.03.2017. 08:01:00
http://metro-portal.hr/nespretni-trump-sa-suverenom-merkel/103772/