Metro-portal.hr

objavljeno 27.11.2009. 15:44:35
SABORSKA POSLA

Nesporazum između Popijača i sindikalista izglađen uz piće

VIDEO - Izjava "poslodavaca nema jer vjerojatno rade", izazvala je žustre reakcije sindikalista, ali sve je ubrzo izglađeno u saborskom kafiću

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/Cropix/Infopunkt)

Današnji prvi nastup novog ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Đure Popijača u Hrvatskome saboru predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever protumačio je kao nastavak onoga što je ministar govorio kao čelnik Hrvatske udruge poslodavaca, no sam Popijač objasnio je da su njegove izjave krivo protumačene, a sindikatima je uputio ispriku.

Popijač je, naime, u uvodnom govoru o prijedlogu novog Zakona o radu, pozdravljajući sindikaliste na galeriji, kazao kako poslodavaca tamo nema, jer vjerojatno rade.

"Iz tog je nastupa sasvim jasno da je ministar iz pozadine vrlo dobro potkovan onim što su poslodavci kroz njega progovarali svih ovih godina", komentirao je predsjednik Sever novinarima u Saboru.

Kazao je kako je ministrova izjava uvredljiva, ali da nije prvi puta da sindikalci od poslodavaca dobivaju poruke da ništa ne rade i da u Hrvatskoj rade jedino poslodavci.

Ustvrdio je da se HUP solidarizira s nepoštenim poslodavcima te da "već unaprijed razmišljaju kako zaštititi one poslodavce koji zloupotrebljavaju rad na određeno vrijeme i idu protiv radnika".

"Kad bi doista poslodavci toliko dobro radili, ne bismo iz godine u godinu imali neprekidno zatvaranje radnih mjesta, desetke tisuća ljudi bez plaće, neplaćanje prekovremenog i šikaniranje radnika na svakom koraku", Krešimir Sever"To se stanje želi zacementirati i u tome svesrdno asistira hrvatska vlada", ustvrdio je Sever.

Popijača je prozvao da se kao glavni direktor HUP-a ponašao po narodnoj izreci "veži konja gdje ti gazda kaže" te da je "svesrdno zagovarao liberalističke stavove HUP-a".

Podsjetio je da su sindikati premijerki Kosor prigovorili da je odabirom glavnog direktora HUP-a za ministra gospodarstva rada i poduzetništva poslala jasnu radnicima i javnosti da se vlada svrstala na stranu poslodavaca.

Popijač je, međutim, objasnio da je ono što je rekao u sabornici krivo protumačeno. Ustvrdio je da je to bio odgovor na dobacivanje iz saborskih klupa.

Nakon što je pozdravio sindikate na galeriji, netko ga je, kaže, upitao što je s poslodavcima, na što je odgovorio, "poslodavaca očito nema, oni vjerojatno rade".

Ministar se ispričao i sindikalcima, pa su svi zajedno otišli na kavu u saborski kafić. (hina/metro-portal)

27.11.2009. 15:44:35
http://metro-portal.hr/nesporazum-izmedju-popijaca-i-sindikalista-izgladjen-uz-pice/27373/