Metro-portal.hr

objavljeno 11.04.2016. 18:01:00
ISPROBAJTE

Nesanica vas ubija? Evo korisnih savjeta!

Nesanica je prilično neugodna pojava koja nakon nekog vremena postaje pravi problem i veliki rizik za zdravlje, pa ako vas muči, evo kako ćete se riješiti nezgode

20 savjeta za rješavanje nesanice
20 savjeta za rješavanje nesanice (Arhiva)

Nesanica je vrlo neugodna jer ste tijekom dana umorni i razdražljivi, takvi i liježete u krevet, a budite se nakon vrlo malo sna - vrlo loše volje. Na duži rok to će definitivno izazvati velike zdravstvene probleme, pa evo savjeta kako ćete se riješiti problema.

Aromatični mirisi - ulje lavande ili čajevca djeluju umirujuće i antistresno, pa dodajte nekoliko kapi tih ulja na svoje plahte ili jastuk.

Čitajte  knjigu - čitanje omiljenoga štiva zapravo pomaže mozgu opustiti se nakon stresnoga dana i time i pripremiti ga za san.

Imajte ustaljenu rutinu - ritual prije odlaska na spavanje može naučiti tijelo da je vrijeme za počinak. Iskoristite nekoliko stvari s ove liste i napravite svoj poseban ritual i za nekoliko ćete dana definitivno osjetiti razliku.

Koristite prirodne lijekove - primjerice, suplementi melatonina ili čaj od valerijane pomoći će vam dovesti san na oči.

Kupite novi madrac - koliko se budite umorni i s bolovima u mišićima, moguće da je uzrok tomu madrac na kojemu spavate pa razmislite o njegovu mijenjanju

Meditirajte - bistar um ubrzava san.

Nemojte drijemati tijekom dana - ako patite od nesanice, tijekom dana budete previše umorni pa vam 'pobjegne' poneki drijemež tijekom dana, ali to je često začarani krug, jer vam upravo ti drijemeži otežavaju odlazak na počinak.

Nemojte piti alkohol - alkohol, posebice čaša vina, otežava san i razbuđuje, stoga se klonite uživanja u vinu netom prije odlaska na spavanje.

Nemojte piti kavu popodne - iako kofein različito djeluje na različite ljude, ali moguće da vam upravo ona popodnevna šalica kave remeti san.

Odložite gadgete - nemojte gledati u mobitel, tablet ili računalo prije spavanja. Plavo svjetlo koje takvi uređaji isijavaju šalju mozgu signal da je još uvijek dan i tako otežava san. Nastojte sve gadgete ugasiti barem 30 minuta prije odlaska na počinak.

Pijte čaj  - biljni čaj pomaže opuštanju prije odlaska u krevet.

Podesite  temperaturu - idealna temperatura za odlazak na počinak je ona između 18 i 22 stupnja Celzija.

Pojedite zdravu grickalicu - bilo da se radi o medu, orašastim ili mliječnim proizvodima, svima je zajedničko da potiču na spavanje.

Rastegnite se - rastezanje otklanja bolove u mišićima, ali istovremeno umiruje tijelo i priprema ga na san.

Smanjite stres - briga razbuđuje, pa nastojte odvojiti vrijeme za smirivanje kako tijekom dana, tako i tijekom večeri, kako biste razbistrili um i olakšali odlazak na spavanje.

Topla voda - topla kupka ili tuš mogu opustiti mišiće, a odličan je i ukoliko ste prehlađeni ili patite od alergija.

Ugasite svjetla - elektronika, alarm, ulične svjetiljke, sve to može spriječiti duboki san, stoga nastojte ugasiti ili prekriti sve što emitira svjetlo.

Večerajte ranije - dlazak na počinak punoga želuca itekako može otežati spavanje. Radije jedite laganije i nemojte otići u krevet odmah nakon obroka.

Vježbajte - vežbanje povećava razinu energije tijekom dana, što znači da ćete do njegovoga kraja biti spremni za san čim vam glava dotakne jastuk.

Vježbajte jogu - osim što će vas osloboditi stresa, joga je idealna i za odmaranje uma.

11.04.2016. 18:01:00
http://metro-portal.hr/nesanica-vas-ubija-evo-korisnih-savjeta/97500/