Metro-portal.hr

objavljeno 01.12.2010. 16:33:00
ZASAD NEMA PANIKE

Neretva se izlila u Metkoviću, na snazi redovite mjere obrane od poplava

U Hrvatskim vodama ne očekuju veće probleme iako je teško predvidjeti daljnja ispuštanja vode iz akumulacija jer ovise o hidrološkim prilikama

Neretva se izlila u Metkoviću
Neretva se izlila u Metkoviću (Denis Jerković/CROPIX)

Vodostaj Neretve u Metkoviću danas je premašio 330 centimetara pa se rijeka izlila, a pod vodom su ulice na desnoj obali rijeke - Zagrebačka ulica, Ulica Matije Gupca i druge. Poplavljene su ulice i vrtovi, ali voda nije prodrla u obiteljske kuće kao u siječnju ove godine. Na cijelom području trenutačno su na snazi redovite mjere obrane od poplava. Kako ističe zamjenik voditelja obrane od poplave na području dalmatinskih sljevova Branko Pejaković, stanje ponajprije ovisi o hidroelektrani Jablanici, gdje je razina vode trenutačno niža za 50 centimatara od najviše dopuštene razine za ovo doba godine, a prisilno se ispuštaju određene količine vode, što je i uzrokovalo takvo stanje.

Po riječima voditelja ispostave Hrvatskih voda u Opuzenu Joška Ercega, na snazi su mjere obrane od poplava, ali u Hrvatskim vodama ne očekuju veće probleme iako je teško predvidjeti daljnja ispuštanja vode iz akumulacija jer ovise o hidrološkim prilikama. Djelatnici komunalnog poduzeća u Metkoviću i javne vatrogasne postrojbe su na terenu, a na četiri mjesta u gradu pune se vreće s pijeskom kojima građani nastoje spriječiti poplave. (hina/metro-portal)

01.12.2010. 16:33:00
http://metro-portal.hr/neretva-se-izlila/52042/