Metro-portal.hr

objavljeno 22.05.2010. 10:49:00
JOŠ PROBLEMA

Neredovita mjesečnica povezana s nastankom koronarne srčane bolesti

Znanstvenici još ne nisu sigurni koliko su zaista međusobno povezani nepravilni menstrualni ciklusi i srčane bolesti, ali čini se da je ta veza neupitna

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Žene čija je zdravstvena povijest prožeta neredovitim mjesečnicama možda imaju veći rizik od dobivanja srčanih bolesti od drugih žena.

Novo istraživanje koje je pratilo 23,000 nizozemskih žena tijekom jednog desetljeća pokazalo je da neredovita mjesečnica povećeva spomenuti rizik za 28 posto. Kod žena s urednom mjesečnicom nije zabilježeno povećanje mogućnosti dobivanja srčanih problema. Ipak, važno je napomenuti da ogromna većina žena koje su sudjelovale u istraživanju a koje su  imale neredovitu mjesečnicu, tijekom istraživanja nisu dobile nikakvu srčanu bolest - od njih 4,000 s neredovitim menstrualnim ciklusom samo 150 žena je imalo problema sa srcem unutar sljedećih deset godina, prenosi portal Fertstert.org

Između 17,000 sudionica, one koje su imale redovite kratke ili redovite duge cikluse (između 27 i 29 dana) samo 530 je dobilo neku srčanu bolest, točnije koronarnu srčanu bolest. Žene su na početku istraživanja u prosjeku bile u dobi od 50 godina.

Odavno je poznato da žene sa sindromom policističnih jajnika (SPJ) imaju veći rizik od srčanih problema i dijabetesa tipa 2. To je stanje u kojem žene proizvode više muških hormona i imaju neredovite cikluse ili su ciklusi pak potpuno neprisutni.

No, prema riječima dr. Gerrie-Cor M. Gast sa Sveučilišnog medicinskog centra iz Utrechta u Nizozemskoj, nova istraživanja ukazuju na to da su nepravilnosti u menstrualnom ciklusu, koje su manje i slabije od sindroma policističnih jajnika, također povezane sa srčanim bolestima kod žena. Ipak, pravi razlozi su nepoznanica. Estrogen u biti ima zaštitni učinak na srce i arterije pa se hormonalna neravnoteža u kontekstu SPJ-a može smatrati djelomičnim krivcem za nastanak bolesti. Tim znanstvenika pod vodstvom dr. Gast napominje da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se pronašao ključ naizgledne povezanosti između menstruacije i zdravlja srca.

22.05.2010. 10:49:00
http://metro-portal.hr/neredovita-mjesecnica-povezana-s-nastankom-koronarne-srcane-bolesti/40632/