Metro-portal.hr

objavljeno 24.05.2011. 13:59:20
ŽENSKO ZDRAVLJE

Neredovita menstruacija kriva za debljanje

Djevojčice koje imaju neredovite menstruacije izložene su većoj opasnosti od debljine i ranim simptomima dijabetesa i srčanih oboljenja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ambro/freedigitalphotos.net)

Stručnjaci sa Sveučilišta u Cinncinatiju potvrdili su da postoji veza između neredovitog menstrualnog ciklusa u tinejđerskoj dobi i dijabetesa i srčanih oboljenja kod žena u starijoj dobi.

Zahvaljući tim saznanjima sada je rizik od dijabetesa i srčanih oboljenja moguće znatno ranije otkriti, a samim tim i nešto poduzeti u tom pogledu, objašnjavaju stručnjaci.

"U adolescentskoj medicini postoji zabluda da je potrebno da prođe par godina dok se ciklus ne ustali tako da se po tom pitanju dugo ništa ne poduzima. Ali to je potpuno pogrešno jer čak i kod sasvim mladih djevojaka neujednačani ciklus ne treba smatrati kao normalnu pojavu i zanemeraviti ga", rekao je jedan od autora studije "Plodnost i sterilnost" Charles Gleek.

Na osnovu istraživanja koji je  provedeno na 370 djevojaka uzrasta od 14 do 19 godina, došlo se do zaključka da su djevojčice koje imaju neredovni ciklus, to jest koje su nekoliko puta godišnje menstruaciju dobivale nakon 42 dana ili više, krupnije od svojih vršnjakinja a imaju i višu razinu testosterona u krvi.

"Razlog neredovitom ciklusu mogu biti i policistični jajnici koji dovode do neplodnosti", objašnjava doktor Gleek. Problem policističnih jajnika koji dovodi do neplodnosti obično se javlja još u adolescenciji, a jedan od simptoma koji ukazuje na tako nešto je i neredovna menstruacija, upozorili su stručnjaci.

24.05.2011. 13:59:20
http://metro-portal.hr/neredovita-menstruacija-kriva-za-debljanje/59208/