Metro-portal.hr

objavljeno 17.12.2008. 16:01:00

Nepoznati ulagač kupuje udio u MOL-u

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Vrijednost dionica mađarske naftne i plinske grupe MOL poskočila je u srijedu u jutarnjoj trgovini na budimpeštanskoj burzi za više od 10 posto pod utjecajem glasina na tržištu na neimenovani ulagač nastoji kupiti do sedam posto udjela u kompaniji.

Tijekom prijepodneva vrijednost MOL-ove dionice porasla je 10,6 posto na 9.955 forinti, čime je tržišna kapitalizacija kompanije dosegnula razinu od oko 5,7 milijardi dolara. Indeks budimpeštanske burze BUX porastao je za 4,4 posto.

"Vrijednost dionice raste zbog glasina da jedan ulagač s Bliskog Istoka želi kupiti sedam posto udjela u MOL-u putem knjige upisa", kazao je jedan trgovac.

"Zbog činjenice da knjigu upisa vodi ING koji je proteklih nekoliko godina nastupao kao MOL-ov broker te da MOL-ova uprava u stvarnosti kontrolira oko 40 posto MOL-ovih dionica, sumnjamo da se iza svega krije kompanija u 'prijateljskim' odnosima s MOL-om (ili MOL-ovom upravom)", istaknuo je u bilješci analitičar KBC Securitiesa Peter Tordaj.

MOL nije želio komentirati informaciju a ING je nije želio ni potvrditi ni opovrgnuti.

U proteklih godinu i pol dana MOL-ova je uprava, djelomice posredstvom 'prijateljskih' ulagača, povećala izravnu i neizravnu kontrolu nad kompanijom, nakon što je austrijska naftna i plinska grupa OMV objavila 'neprijateljsku' ponudu za MOL-ovo preuzimanje.

U kolovozu je OMV povukao ponudu i time dokončao jednogodišnji spor dvije kompanije, potaknut ocjenom Europske komisije da bi spajanje nepovoljno utjecalo na konkurenciju i da bi moglo rezultirati rastom cijena. Bruxelles je također naznačio da bi zeleno svjetlo moglo biti uvjetovano OMV-om prodajom jedne rafinerije.

Austrijanci su još uvijek vlasnici jedne petine MOL-a, iako većinu svojih dionica upotrebljavaju u repo-poslovima s bankama čija je svrha povećanje kratkoročne likvidnosti OMV-a. (hina/metro-portal)

17.12.2008. 16:01:00
http://metro-portal.hr/nepoznati-ulagac-kupuje-udio-u-mol-u/13703/