Metro-portal.hr

objavljeno 22.12.2017. 18:01:00
NEZGODNO

Neplodnost kod muškaraca povezana je s pretilošću

Velika Britanija već je lani u klinike uvela program za mršavljenje koje su sve žene morale prijeći prije nego što se počne liječiti neplodnost.

Skinite višak, pa tek onda mislite o djeci
Skinite višak, pa tek onda mislite o djeci (Pixabay)

Ako žele osnovati obitelj, pretili muškarci trebali bi prvo izgubiti suvišne kilograme, kažu stručnjaci. 

Muškarci s prekomjernom tjelesnom težinom proizvode manje sperme od prosjeka, a ona sadrži i veći količinu oštećenih spermija. Dokazano je to istraživanjem koje je pronašlo vezu između velikog pada kvalitete sperme i povišenja tjelesne mase. Takva sperma može povećati rizik od abortusa i smanjiti šanse za začeće.

Povećana tjelesna težina već je povezana sa ženskom neplodnošću, a Velika Britanija već je lani u klinike uvela program za mršavljenje koje su sve žene morale prijeći prije nego što se počne liječiti neplodnost.

U studiji koja je došla do ovog, najnovijeg otkrića o muškarcima, sudjelovalo je 5 316 muškaraca koji su ustupili svoje medicinske katrone. Oni su posjetili kliniku za neplodnost između 1990. i 2007., a 2 037 od njih imalo je problema s prekomjernom tjelesnom težinom. Njihov BMI bio je iznad 30, a on označava pretilost.

Ispitivanja su otkrila da njihova tijela proizvode 60% manje sjemene tekućine, nego tijela muškaraca s BMI-om u granicama normale, a 40% njihove sperme bilo je na neki način oštećeno.

No otkrilo se također da nekolicina muškaraca s indeksom tjelesne mase manjim od 19 (što se smatra premalom tjelesnom težinom), isto ima slabiju kvalitetu sperme.

Liječnici zaključuju: "Što veći problem imamo s pretilošću, time ćemo veći problem imati s neplodnošću."

Piše: Andrea Holi
22.12.2017. 18:01:00
http://metro-portal.hr/neplodnost-kod-muskaraca-povezana-je-s-pretiloscu/109270/